Regeringspartij Polen: Tusk mogelijk vervolgd voor vliegramp Smolensk

Donald Tusk, de voorzitter van de Europese Raad, wordt in zijn thuisland Polen mogelijk vervolgd voor 'diplomatiek verraad' inzake de vliegramp van Smolensk. Dat meldt de Poolse zender TVN24. Tusk was premier van Polen toen het toestel in april 2010 neerstortte. Alle 96 inzittenden kwamen daarbij om, onder wie toenmalig president Lech Kaczynski.

In april 2010 stortte het toestel neer. Alle 96 inzittenden kwamen daarbij om het leven. Beeld epa
In april 2010 stortte het toestel neer. Alle 96 inzittenden kwamen daarbij om het leven.Beeld epa

Beata Mazurek, woordvoerster van regeringspartij Recht en Rechtvaardigheid (PiS), zei tegen TVN24 dat zowel Tusk als voormalig minister van Buitenlandse Zaken Radek Sikorski zich strafrechtechtelijk zouden moeten verantwoorden voor de afwikkeling van de vliegramp. Ook voormalig premier Ewa Kopacz (partijgenoot van Tusk) en het ambtenarenkorps van Tusk en Sikorski worden genoemd.

De zittende regering neemt het de regering-Tusk kwalijk dat ze de wrakstukken en zwarte doos van de neergestorte Toepolev niet opeiste bij Rusland. Zo zou de 'ware toedracht' onbekend zijn gebleven. Onder Tusk werd de ramp bij Smolensk weliswaar onderzocht, maar de conclusie van dat rapport - het toestel stortte onder druk van de inzittenden in dichte mist neer - kan Warschau niet langer bekoren.

Kort na het aantreden van de PiS-regering werd het oude onderzoeksrapport offline gehaald, en deden politie en justitie invallen bij leden van de onderzoekscommissie. Tegen de voormalig stafchef van Tusk en twee van zijn ambtenaren loopt al een rechtszaak. Warschau lanceerde een nieuw onderzoek, onder leiding van minister van Defensie Antoni Macierewicz. Hij zei meermaals er vanuit te gaan dat Rusland het vliegtuig neer heeft gehaald - een populaire theorie onder PiS-aanhangers in Polen.

'De huidige situatie is het gevolg van de slechte beslissingen die Donald Tusk op het vliegveld van Smolensk maakte, in overleg met Poetin', zo zei parlementslid Arkadiusz Mularczyk. Hij en Mazurek verwijzen naar artikel 129 uit het Poolse wetboek van Strafrecht. Onder dat artikel kunnen ministers en staatshoofden die Polen 'benadelen' worden bestraft met een celstraf oplopend tot tien jaar.

Donald Tusk, de voorzitter van de Europese Raad. Beeld anp
Donald Tusk, de voorzitter van de Europese Raad.Beeld anp

Meer lezen?

Wat gebeurde er echt met de Toepolev TU-154 die op 10 april 2010 neerstortte in het berkenbos buiten de Russische stad Smolensk? De speelfilm 'Smolensk' die sinds een week in de Poolse bioscopen draait, geeft nieuwe zuurstof aan een bekende samenzweringstheorie: het waren de Russen. Lees hier het hele artikel. (+)

Lees hier alle artikelen van de Volkskrant over de vliegramp buiten de Russische stad Smolensk.

Radek Sikorski, Poolse minister van Buitenlandse Zaken. Beeld anp
Radek Sikorski, Poolse minister van Buitenlandse Zaken.Beeld anp
Meer over