Regeringspartij PAR wint op Curaçao

De regerende liberale partij PAR van premier Emily de Jongh-Elhage heeft vrijdag de Statenverkiezingen op Curaçao gewonnen.

Van onze correspondent Jean Mentens

Op alle eilanden van de Nederlandse Antillen zijn voor de laatste keer verkiezingen gehouden voor de Antilliaanse Staten. Het land 'Antillen' houdt op 10 oktober van dit jaar op te bestaan. De grote eilanden Curaçao en St. Maarten worden dan autonome landen binnen het Koninkrijk en de kleine eilanden worden een soort gemeenten van Nederland. De 'Antilliaanse' bestuurslaag - en dus ook de nu net verkozen Staten - verdwijnt dan.

Curaçao

Op Curaçao kwam de regerende liberale partij PAR als winnaar uit de bus. Die krijgt in het laatste Antilliaanse parlement zes zetels. Coalitiepartner PNP krijgt één zetel en FOL, die nu eveneens in de coalitie zit, verdwijnt uit het parlement.

Drie oppositiepartijen hadden op Curaçao de krachten gebundeld in de Lista di Kambio, maar die lijst behaalde slechts vijf zetels. De oppositie wilde in deze laatste verkiezingen nog een overwinning scoren om nog over een paar punten te kunnen onderhandelen met Nederland. De voorwaarden die door Den Haag aan de autonome status van Curaçao worden gesteld bevallen de oppositie niet.

De PS, een partij die voor onafhankelijkheid is, kreeg twee zetels.

Bonaire

Bij nadere telling van de stemmen voor de Statenverkiezingen op Bonaire, blijkt een meerderheid van de bevolking te hebben gestemd op de twee partijen die tegen integratie met Nederland zijn. Democratische partij ADB en coalitiegenoot in het Bestuurscollege van Bonaire LPK kregen samen 51 procent van de stemmen. Dit is overigens niet de officiële uitslag.

Als de verkiezingen een opiniepeiling zijn voor het te houden referendum over de staatkundige toekomst van Bonaire, zou de meerderheid van de Bonairianen geen bijzondere gemeente van Nederland willen worden, zoals voormalige regeringspartij UPB met Nederland heeft afgesproken.

De meest voorbereidingen voor de nieuwe staatkundige verhouding zijn inmiddels stilgelegd totdat het Bestuurscollege (BC) van ADB en LPK verdere afspraken wil maken met Nederland. Het BC wil dat pas als er een referendum is gehouden. Wanneer dat gaat gebeuren, moet komende week duidelijk worden.

Voor Sint Eustatius en Saba zijn de partijen die nu ook al voor deze eilanden in de Antilliaanse Staten zitten als winnaar uit de bus gekomen.

Sint Maarten

Op Sint Maarten heeft de National Alliance alle drie de zetels van de Democratische Partij in de Staten overgenomen, maar voor de toekomst van St. Maarten als autonoom land verandert er niets; beide partijenen hebben de onderhandelingen daarover met Nederland steeds in samenwerking gevoerd.

De Antilliaanse premier Emily De Jongh-Elhage gaf in een overwinningstoespraak aan hard te gaan werken aan om nu de staatkundige ontmanteling van de Antillen af te maken. Dat kan ze omdat 14 van de 22 Statenzetels bezet worden door partijen die voor voortzetting van het huidige beleid zijn.

Bijleveld

Staatssecretaris Ank Bijleveld van Koninkrijksrelaties is tevreden met de uitslag van de verkiezingen voor dit laatste, kort zittende parlement. Het is voor haar de bezegeling van drie jaar onderhandelen en afspraken maken over de ontmanteling van de Antillen. Bijleveld wil nu 'in volle vaart vooruit' kunnen om de afgesproken staatkundige wijzigingen door te voeren.

Kiezers brachten vrijdag op de Antillen hun stem uit. (ANP) Beeld
Kiezers brachten vrijdag op de Antillen hun stem uit. (ANP)
Meer over