Regeringsleiders vallen bij bosjes door schuldencrisis

De wankele economische situatie kostte niet alleen Nicolas Sarkozy de kop. De Franse president was het zoveelste politieke slachtoffer van de Europese schuldencrisis. Een overzicht:

Nicolas Sarkozy, een dag na de verkiezingen. Beeld REUTERS
Nicolas Sarkozy, een dag na de verkiezingen.Beeld REUTERS

De Ierse premier Brian Cowen kwam in januari 2011 als eerste in de problemen toen hij een hulppakket van 80 miljard euro moest aannemen om de banken in zijn land te redden. Omdat veel Ieren vonden dat hij hen had voorgelogen over de slechte staat van de banken, werd hij in februari weggestemd.

Een maand later stapte de Portugese premier Jose Socrates op, nadat het door zijn regering voorgestelde pakket bezuinigingen voor de vierde keer niet door het parlement was gekomen.

Een stemming over uitbreiding van het Europese noodfonds dwong de Slowaakse premier Iveta Radicova in oktober 2011 de handdoek in de ring te werpen. De steun van Slowakije was cruciaal, maar de grootste oppositiepartij stemde pas met het plan in toen Radicova vervroegde verkiezingen beloofde.

Silvio Berlusconi hield het een maand later eveneens voor gezien. In november 2011 verloor de partij van de Italiaanse premier haar meerderheid in het parlement. Mede omdat men in het Zuid-Europese land al weken aandrong op zijn vertrek, trok ook hij zich terug. De neutrale Mario Monti werd aangesteld om de puinhopen op te ruimen.

Van interim-premier Lucas Papademos werd diezelfde maand in Griekenland hetzelfde verwacht. Hij volgde de socialist George Papandreou op, die zich niet meer verzekerd wist van de steun van het volk nadat het land meerdere financiële injecties vanuit Europa nodig had gehad en bijbehorende bezuinigingen had moeten doorvoeren.

De Spaanse premier José Luis Rodriguez Zapatero moest eveneens die maand het veld ruimen nadat er onder het volk grote onvrede was ontstaan over de bezuinigingsmaatregelen van zijn regering.

Ten slotte bleef ook premier Mark Rutte niet buiten schot: hij bood op 23 april het ontslag van zijn regering aan koningin Beatrix aan nadat hij en vice-premier Maxime Verhagen er niet in waren geslaagd de steun van gedoogpartner Geert Wilders te krijgen voor de bezuinigingen waartoe hij zich gedwongen voelde.

undefined

De Ierse Brian Cowen Beeld epa
De Ierse Brian CowenBeeld epa
De Portugese Jose Socrates Beeld epa
De Portugese Jose SocratesBeeld epa
De Slowaakse Iveta Radicova Beeld afp
De Slowaakse Iveta RadicovaBeeld afp
Silvio Berlusconi Beeld epa
Silvio BerlusconiBeeld epa
De Griekse George Papandreou Beeld ap
De Griekse George PapandreouBeeld ap
De Spaanse José Luis Rodriguez Zapatero Beeld epa
De Spaanse José Luis Rodriguez ZapateroBeeld epa
Meer over