Regering VS beschuldigt Poetin van grootschalige corruptie

Voor het eerst heeft de Amerikaanse regering de Russische president rechtstreeks beschuldigd van corruptie. In een documentaire van de Britse BBC-televisie zegt onderminister van Financiën Adam Szubin dat Poetin corrupt is en dat de Amerikaanse regering dat al 'vele, vele jaren' weet. Poetins woordvoerder noemde de beschuldigingen tegen de president 'pure verzinsels'.

Bert Lanting
null Beeld reuters
Beeld reuters

Volgens Szubin, die bij het ministerie verantwoordelijk is voor het Amerikaanse sanctiebeleid, heeft Poetin zijn vrienden en vertrouwelingen rijk gemaakt met gebruik van overheidsmiddelen. 'Of het nu om Ruslands energierijkdommen gaat of om andere overheidscontracten, hij geeft die aan mensen van wie hij gelooft dat zij hem zullen dienen en houdt mensen die dat niet doen erbuiten. Dat is wat mij betreft een teken van corruptie', zegt hij in de documentaire.

Er gaan al jaren geruchten dat Poetin een enorm fortuin heeft vergaard, maar Szubin waagde zich niet aan een schatting. Wel is het volgens hem zeker dat Poetin, die een jaarsalaris van ongeveer 100 duizend euro ontvangt, zijn werkelijke vermogen verbergt. Volgens de Amerikaanse regering zou de Russische president verborgen belangen hebben in de Russische olieindustrie.

In de documentare vertelt Dmitri Skarga, het vroegere hoofd van het koopvaardijbedrijf Sovcomflot, een overheidsonderneming, dat Chelsea-eigenaar Roman Abramovitsj de Russische president in 2002 een jacht van dertig miljoen euro cadeau heeft gedaan. Het schip werd via een offshorebedrijf aan Poetin overgedragen, maar hoewel het sindsdien het persoonlijke bezit van Poetin was, moest de staat volgens Skarga de kosten voor het onderhoud dragen.

Het is geen geheim dat een hele reeks compagnons van Poetin uit Sint-Petersburg en de geheime dienst FSB (voorheen KGB) onder zijn bewind zijn uitgegroeid tot multimiljonairs of zelfs miljardairs.

Zo profiteerden de broers Arkadi en Boris Rotenberg, vroegere judomaatjes van Poetin, jarenlang van allerlei overheidsopdrachten. Arkadi Rotenberg streek miljarden op met de bouw van tal van complexen voor de Olympische Winterspelen in Sotsji. Momenteel is zijn onderneming bezig met een ander miljardenproject: de bouw van een brug naar het door Rusland geannexeerde schiereiland Krim. Zijn zoon exploiteert een tolsysteem waartegen Russische vrachtwagenchauffeurs in het geweer zijn gekomen.

Roman Abramovitsj. Beeld afp
Roman Abramovitsj.Beeld afp

Sancties

Veel van Poetins vrienden gaan nu gebukt onder de sancties die de Europese Unie en de Verenigde Staten hebben afgekondigd wegens het Russische optreden in Oekraïne. Maar Poetin zelf zijn die strafmaatregelen steeds bespaard gebleven.

Afgelopen week kwam de Russische president in Groot-Brittannië onder vuur te liggen na een gerechtelijk onderzoek naar de moord op de uitgeweken Russische dissident Aleksandr Litvinenko. Volgens de voormalige opperrechter Robert Owen heeft Poetin zelf waarschijnlijk het groene licht gegeven voor die operatie, waarbij Litvinenko met het radioactieve polonium werd vergiftigd. Naar verluidt was Litvinenko bezig met een onderzoek naar de corruptie in het Kremlin en de banden tussen het Kremlin en de Russische maffia.

Ontvang elke dag de Volkskrant Avond Nieuwsbrief in uw mailbox, met het nieuws van vandaag, tv-tips voor vanavond, en alvast zes artikelen uit de krant van morgen. Schrijf u hier in.

Meer over