De Volkskrant AvondMaandag 6 januari

Regering-Trump zette Rutte onder druk om ASML-machine | Waarom werkgevers juist in oudere werknemers moeten investeren

Redactie
De chipmachine van ASML.  Beeld Bart van Overbeeke Fotografie/ASML
De chipmachine van ASML.Beeld Bart van Overbeeke Fotografie/ASML

Vandaag in het nieuws

Anonieme ingewijden: regering-Trump zette Rutte onder druk om ASML-machine
De regering-Trump heeft premier Rutte onder druk gezet om te voorkomen dat een unieke, 150 miljoen euro kostende chipmachine van ASML in Chinese handen zou vallen.

De ‘Obama van Venezuela’ Juan Guaidó is het momentum kwijt
Oppositieleider Juan Guaidó, ‘de Obama van Venezuela’, had een klein jaar geleden een groot deel van het Venezolaanse volk en vele internationale regeringsleiders – Trump voorop – aan zijn kant. Hoop golfde door de straten van Caracas. Dit weekend hield het leger hem tegen bij de poort van zijn parlement.

John Baldessari (1931-2020) voorzag de conceptuele kunst van een droogkomisch effect
Een van de godfathers van de conceptuele kunst, zo zou je de Amerikaan John Baldessari wel kunnen noemen, gezien zijn theoretisch onderlegde werk en zijn belang voor jonge kunstenaars aan de University of California Los Angeles (UCLA), de hogeschool voor aspirant-conceptualisten. Zondag werd bekend dat hij afgelopen donderdag is gestorven, thuis in Venice, Los Angeles, op 88-jarige leeftijd.

Een kangoeroe op de vlucht bij een brandend huis in Australië.  Beeld Matthew Abbott/The New York Times
Een kangoeroe op de vlucht bij een brandend huis in Australië.Beeld Matthew Abbott/The New York Times

Donaties per naaktfoto of opslag tijdens potje tennis – de wereld geeft voor Australië
Van beroemde tennissers tot het Nederlandse model Kim Feenstra dat de dagopbrengst van haar veganistische granolamerk afstaat aan het Rode Kruis; een golf van solidariteit komt wereldwijd op gang voor het door bosbranden geteisterde Australië.

Vanavond op de televisie

Om 22.30 begint op NPO 1 de talkshow Op1. Erik Dijkstra en Willemijn Veenhoven van BNNVARA bijten het spits af en spreken o.a. met defensieminister Ank Bijleveld over de situatie in Iran. Over de totstandkoming van het nieuwe programma leest u deze reconstructie. En een diepe, sensuele liefde tussen een vrouw en een amfibieman: bij Guillermo del Toro kán het. Kijk om 23.10 uur op SBS 9 naar het met vier Oscars bekroonde The Shape of Water. Meer tv-tips vindt u hier.

Opinie

Minister De Jonge huilt met de wolven in het bos
Een debat over (im)migratie, zoals minister De Jonge deze week heeft aangekaart, moet wel over (economische) feiten gaan, betoogt Leo Lucassen.

Aanraders van de redactie

Het vuur heeft Mittagong niet bereikt – nog niet
De inwoners van de Australische plattelandsgemeente Mittagong zagen het vuur afgelopen week onheilspellend snel naderen. Samen met lokale vrijwilligers deed brandweercommandant Muddle er alles aan om het dorp te beschermen. Maar was het genoeg?

Stabiliteit Irak is in handen van premier Abdul-Mahdi, een krachteloze koorddanser
De liquidatie van generaal Qassem ­Soleimani is slecht nieuws voor de Iraakse premier Abdul-Mahdi. Het vergroot de verdeeldheid in zijn land. Wat de deur openzet voor een terugkeer van IS.

Er is maar een dokter die de ogen van te vroeg geboren baby’s kan opereren. Dus leidt hij nu collega’s op
Maar één Nederlandse oogarts kan loslatend netvlies bij te vroeg geboren baby’s behandelen en daarmee blindheid voorkomen. Tijd voor Frank Kerkhoff om collega’s op te leiden. ‘Als mij iets overkomt, kan niemand mijn werk overnemen.’

Jaap Hartog, te vroeg geboren jongen die daardoor zeer beperkt zicht heeft in zijn ogen. Spelen met Lego is zijn grote hobby.  Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant
Jaap Hartog, te vroeg geboren jongen die daardoor zeer beperkt zicht heeft in zijn ogen. Spelen met Lego is zijn grote hobby.Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant

Waarom werkgevers juíst in oudere werknemers moeten investeren
Te duur, te langzaam of te vaak ziek. Over oudere werknemers bestaan nogal wat vooroordelen. Bij veel bedrijven worden werknemers nog steeds automatisch ontslagen zodra ze de AOW-leeftijd hebben bereikt. Zonde, want ze zijn hard nodig.

Journalist Sakir Khader wordt vaak als terrorist gezien, ‘maar dat is niet mijn probleem’
Hij wordt vaak als terrorist beschouwd en ondervindt hinder bij politiecontroles. Toch piekert de Nederlands-Palestijnse journalist Sakir Khader er niet over zijn baard af te scheren. Deze week wordt het eerste deel uitgezonden van zijn documentaire serie over zijn generatiegenoten in Irak, die nog steeds gebukt gaan onder de gevolgen van de oorlog.

Hadden ze míj maar geraadpleegd voor ‘De Kuthoer’, er klopt niets van die film
Eindelijk gerechtigheid: er is een film gemaakt over een Volkskrantcolumniste, schrijft Sylvia Witteman. Omdat Witteman zelf ook Volkskrantcolumniste is, was ze meteen erg nieuwsgierig naar de film De kuthoer. Wel jammer vindt Witteman het dat zij niet gevraagd om een tipje van de sluier op te lichten: ‘Maar ja, mij wordt nooit wat gevraagd.’

null Beeld

De Volkskrant zoekt een gezin waar regelmatig gedoe is over bedtijden

De Volkskrant zoekt een gezin met kinderen tussen de zes en de zestien waarin regelmatig discussie is over bedtijden. Het is voor een bijzondere reeks verhalen waarin we opvoed-dilemma’s onderzoeken.

Meer over