Regering-Trump wil 'grootste belastinghervorming sinds Reagan' doorvoeren

De regering-Trump zint op 'de grootste belastinghervorming sinds Ronald Reagan'. Dat heeft Trumps beoogde minister van Financiën, Steven Mnuchin (53), woensdag aangekondigd. De ex-Wall Street-bankier en Hollywood-financier bevestigde eveneens tegenover televisiezender CNBC dat Trump hem heeft gevraagd als minister van Financiën. Trump heeft miljardair Wilbur Ross (79) gekozen als minister van Handel, bevestigde Ross tegenover CNBC.

Jonathan Witteman
null Beeld EPA
Beeld EPA

Trump had tijdens zijn verkiezingscampagne al 'een belastingrevolutie' beloofd. Als opvallendste belastingmaatregel noemde Mnuchin woensdag het verlagen van de Amerikaanse vennootschapsbelasting van 40 naar 15 procent. Buiten de Verenigde Arabische Emiraten is de belasting voor bedrijven nergens zo hoog als in de VS. Niet voor niets zijn Amerikaanse bedrijven als Google, Starbucks en Apple om belastingredenen uitgeweken naar Ierland en Nederland. Maar met een verlaging naar 15 procent zou Amerika plots een van de laagste vennootschapsbelastingen ter wereld kennen. Het Nederlandse tarief ligt op 25 procent. 'Door de vennootschapsbelasting te verlagen gaan we enorme economische groei creëren', zei Mnuchin.

De beoogde minister zei verder dat het 'absoluut' mogelijk moet zijn om 3 à 4 procent economische groei per jaar te realiseren. De geldschieter van films als Avatar en X-Men zei daartoe onder meer een 'grote' belastingverlaging voor de middenklasse te willen doorvoeren. Ook zijn de Amerikaanse belastingregels aan vereenvoudiging toe, zei Mnuchin. Hij kondigde onder meer het beperken van enkele aftrekposten aan, zoals hypotheekrenteaftrek.

Steven Mnuchin op 17 november in de Trump Tower in New York. Beeld afp
Steven Mnuchin op 17 november in de Trump Tower in New York.Beeld afp

Rillingen

De Amerikaanse Senaat moet de benoemingen van Mnuchin en Ross nog wel goedkeuren. Vooral de vroegere Wall Street-bankier Mnuchin kan het nog wel eens zwaar te verduren krijgen in de Senaat. De Democratische senator Elizabeth Warren typeerde Mnuchin bijvoorbeeld als 'de Forrest Gump van de kredietcrisis' omdat hij 'erin slaagde om deel te nemen aan alle slechte praktijken op Wall Street'. En, zo zei Warren ook: Zijn uitverkiezing als minister van Financiën zal bij alle Amerikanen die hard geraakt zijn door de crisis de rillingen over de rug doen lopen.'

Toch weer Wall Street-elite aan het roer economie VS (+)

Met de nominatie van een rijke zakenbankier en een steenrijke durfkapitalist plaatst Donald Trump twee mannen aan het roer van de Amerikaanse economie wier beroepsgroep hij tijdens zijn campagne nog afschilderde als bron van alle kwaad. Wie zijn deze nieuwe ministers van handel en economie?

Meer over