Regering Pakistan praat met oppositieleider Sharif

De Pakistaanse premier Yousuf Raza Gilani heeft zondag een gesprek gevoerd met oppositieleider Nawaz Sharif in de hoop een einde te maken aan de politieke crisis in het land....

ANP en AFP

Het is voor het eerst dat de regering en de oppositie met elkaar spreken sinds eind februari door het hooggerechtshof werd besloten dat Sharif niet mee mocht doen aan de verkiezingen, omdat hij al eens veroordeeld was. Asif Ali Zardari, de weduwnaar van de vermoorde ex-premier Benazir Bhutto, werd president.

Sindsdien liggen Sharif, partijleider van de Pakistaanse Moslim Liga (PML-N), en Zardari met elkaar in de clinch. Ze zijn het onder meer oneens over de afschaffing van regels die de voormalige militaire machthebber Pervez Musharraf heeft ingesteld.

Ook liep de spanning hoog op omdat Zardari maandenlang weigerde de Pakistaanse rechter Iftikhar Chaudhry terug te laten keren op zijn post als president van het hooggerechtshof. Dat had hij wel beloofd. Musharraf stuurde Chaudhry twee jaar geleden weg. Zondag mocht hij zijn werk weer oppakken.

Meer over