Regering Malediven vergadert onder water

De regering van de Malediven heeft zaterdag onder water vergaderd. Daarmee wilde zij de aandacht vestigen op de stijging van de zeespiegel die een gevaar betekent voor de eilandengroep in de Indische Oceaan ten zuidwesten van India. De Malediven liggen slechts anderhalve meter boven zeeniveau en deskundigen vrezen dat zij eind deze eeuw verdwijnen, als de opwarming van de aarde doorgaat..

ANPAFP en Reuters

Voor het oog van de camera's van de nationale televisie sprong president Mohamed Nasheed voor de kust van het eiland Giridushi als eerste in de oceaan, gevolgd door de andere leden van de regering. Zij waren als duikers gekleed en hadden de benodigdheden van duikers bij zich. De president, vicepresident Mohamed Waheed en ongeveer tien ministers zaten op een diepte van zes meter onder de zeespiegel aan tafels die in een hoefijzervorm waren opgesteld. Zij riepen in een resolutie de wereld op maatregelen te nemen om de uitstoot van het broeikasgas CO2 te verminderen.

Nadat hij weer boven was gekomen,drong Nasheed er bij de deelnemers aan de klimaatconferentie die in december in de Deense hoofdstad Kopenhagen wordt gehouden, op aan een overeenkomst te sluiten die de uitstoot van broeikasgassen vermindert. ‘Wij moeten uit Kopenhagen vertrekken met een overeenkomst die waarborgt dat iedereen overleeft’, zei de president terwijl hij in het zilte nat dobberde. Volgens hem hebben de bewindslieden onder water minder gesproken, maar werd er meer werk gedaan. Nasheed is de eerste gekozen president van de Malediven en staat bekend om zijn publiciteitsgevoeligheid.

De ministers hebben de laatste twee maanden duiklessen genomen om de vergadering tot een succes te maken. Hun trainers stonden hen bij.

Meer over