Regering Guinee moet zich melden bij junta

CONAKRY (ANP) - De militaire junta die maandag in het West-Afrikaanse land Guinee een coup pleegde, heeft regeringsleiders en legerofficieren de opdracht gegeven zich te melden. Ze hebben daarvoor 24 uur de tijd, meldden de coupplegers via de radio.

Als de deadline verstreken is moet iedereen op het terrein van de junta zijn. De militairen kondigden aan daarna ,,het land schoon te vegen''.

De jonge kapitein Moussa Dadis Camara greep maandag de macht na het overlijden van president Lansana Conté. Camara en zijn mannen vormden een Nationale Raad voor Democratie en Ontwikkeling, schortten de grondwet op en ontbonden de regering. Camara riep zichzelf uit tot president.

De afgelopen dagen bleef het steeds onzeker of de coupplegers ook daadwerkelijk aan de macht zouden komen. Volgens de voorzitter van het parlement van Guinee, Aboubacar Somparé, steunt een meerderheid van het leger het burgerbestuur. Somparé had volgens de grondwet interim-president moeten worden, waarna binnen zestig dagen vrije verkiezingen hadden moeten volgen.

Meer over