Regen is zo slecht nog niet op De Parade in Amsterdam

Het rondreizende theaterfestival De Parade gaat de laatste tien dagen in op de laatste locatie van deze zomer: het Martin Luther Kingpark in Amsterdam. Vk.nl was er in navolging van Rotterdam, Den Haag en Utrecht ook in Amsterdam weer live bij. Met snackrecensies van voorstellingen en impressies in tekst, beeld en video. Dus vond u het vandaag te guur om te gaan? Laat u dan inspireren voor het weekend of een andere dag voor de afsluiting op 21 augustus.

Dette Glashouwer. Beeld
Dette Glashouwer.

23.30 uur: We gaan nog even opwarmen bij het knetterende kampvuur en we noemen het een avond. Eindoordeel: ondanks dat het de hele avond is blijven regenen, was het een leuke dag met goede voorstellingen. De regen dwingt het publiek de tenten is, dus De Parade krijgt een andere, maar daarom niet minder leuke beleving. Voor de drankomzet is het minder gunstig, maar voor de gezelschappen - en die hebben het al zo moeilijk - is het ontbreken van een lekker zonnetje zo verkeerd nog niet.

23.00 uur:
Gezien:
Geld en genoeg, solotheater van Dette Glashouwer
Waar: In Amsterdam nog te zien tot 14 augustus
Was het druk? Nee een klein groepje met vooral oude mensen. De kleine DeLuxe-tent was voor iets minder dan de helft gevuld, met ongeveer 20 personen. Rond dit tijdstip zijn de meeste Parade-bezoekers ook wel een beetje klaar met voorstellingen en hangen ze liever aan de Fontijn-bar.
Waar ging het over? Een actueel thema: geld. Hoe onze wereld draait op schulden en rente en hoe het zo ver is gekomen. Met interessante wetenswaardigheden: 2 procent van het geld dat rondgaat gaat over iets echts, 98 procent is lucht en mensen zijn het gelukkigst als ze 58.000 euro per jaar verdienen. Glashouwer waarschuwt voor de verlangende geest, die niet stil kan staan en altijd door wil gaan. De tip van de dag: schrijf eens op wat je allemaal bezit, dan voel je je rijker dan ooit. Ook ging ze uitvoerig in op haar persoonlijke beleving van geld, maar op het moment dat ze ging knuffelen met dollarbiljetten, boete de voorstelling wat in kracht in. Toch zet de voorstelling je aan het denken, en is daarom de moeite waard.
Reacties? Een beetje tam applausje, maar dat kwam ook omdat het publiek aan het einde nog werd gevraagd de beurs te trekken om aandelen te kopen.

21.30 uur: Het blijf toch wel een beetje zien en gezien worden op de Amsterdamse Parade. De modetrend van deze druilerige dag? Regenlaarzen, in alle soorten, kleuren en motieven. Bekijk de fotospecial.

21.00 uur:
Gezien:
The Ashton Brothers
Waar: In Amsterdam nog te zien tot 16 augustus
Was het druk? De circustent was propvol, mannetje of 450. De hele Parade zat samengepakt in één tent leek het wel. Het werd er zowaar warm.
Waar ging het over? Recensent Joris Henquet riep het al: 'Wat heerlijk, de Ashton Brothers zijn weer terug!' Na een podiumstilte van anderhalf jaar wegens ziekte van Friso van Vemde staat de alom bejubelde viermanstheatergroep weer op het podium in de originele bezetting. Ze brachten muzikaal, interactief (jullie zitten hier niet naar een tv te kijken!), af en toe hilarisch, origineel (de mobiele telefoon-wave - bekijk hier de video) en verrassend theater. Dit is een headliner en een must-see op De Parade. Strak geregisseerd, waardoor het ook weer een beetje uit de toon van de vaak rommeliger en experimentelere voorstellingen die doorgaans op De Parade staan valt.
Reacties? De eerste staande ovatie van de dag, veel enthousiast gefluit, veel geroep 'dit was geweldig'. Er is maar één conclusie mogelijk: dit was een zeer tevreden publiek.

20.15 uur: Het ronselen van publiek is één van de kernelementen van De Parade. Het is vaak een spektakel op zich. De acteurs zelf, complete karavaans, installaties, vreemde voertuigen of freakshows trekken over het terrein om de kaartjes voor hun voorstelling aan de man te brengen. De ronselaar van de Ashton Brothers hoeft niet echt zijn best te doen, daar komen de mensen vanzelf. Zie hem in 'actie' op de video onderaan of hier.

19.33 uur:
Gezien:
Once upon a time in La Mancha door De Elite
Waar: In Amsterdam nog te zien tot 15 augustus.
Was het druk? Bijna vol. Hoewel het terrein nog steeds vrij leeg is, worden de voorstellingen goed bezocht.
Waar ging het over? We zijn in een hete Zuid-Amerikaanse kroeg. Althans dat moeten we ons voorstellen. Een pianist in de hoek, een oververhitte serveerster en een paard aan de bar. Het lukt aardig door de setting, de muziek en het acteerwerk. In wisselende scenario's zitten we in een filmopname en de werkelijkheid, of is de werkelijkheid ook een film? Goede muzikale omlijsting, leuke dialogen en een interessant plot. Een voorstelling die zeker de moeite waard is.
Reacties? Het publiek leek de kou een beetje vergeten en reageerde laaiend. Geen staande ovatie maar wel lekker lang klappen - word je ook warm van.

17.50 uur:
Gezien: Kito's en Vincents Strip en Cartoon Workshop Show
Waar: In Amsterdam nog te zien tot 15 augustus.
Was het druk? De Brandtoren was voor driekwart gevuld. Niet slecht aangezien er maar enkele tientallen mensen op het terrein zijn op dit vroege en natte tijdstip.
Waar ging het over? De voiceover vertelt: Na jaren in de leer te zijn geweest bij het striptekenklooster van Delhi hebben Vincent en Kito de opdracht gekregen om het striptekenwoord te verspreiden. Ze moeten iedereen een strip leren tekenen. Het resulteert in een interactieve show, die al begint met een soort dansje waaraan iedereen mee moet doen om los te komen en eindigt in het tekenen van een korte strip. Op een manier die op aan een levende strip doet denken leren ze de zaal de technieken van het striptekenen. Maar ook hier maken ze een grote grap van. Hierbij worden banale grappen niet geschuwd: 'die yeti zat zo diep in zijn reti'. De verkrachtingsscène door een man in een yetipak waar deze grap op sloeg, was overigens niet erg geschikt voor de jonge kinderen in de zaal. Maar we weten al: sex sells op De Parade. Op sommige momenten was het een beetje flauw maar uiteindelijk hebben ze ons toch een paar keer een schaterlach weten te onttrekken.
Reacties? Iedereen ging volledig op in zijn eigen tekenwerkjes dat het applaus op het einde er een beetje bij inschoot. Maar jong en oud ging uiteindelijk dankbaar en met een lach op het gezicht de tent uit, terug de regen in.
Bekijk een videofragment van deze voorstellingen onderaan of hier.

16.55 uur:
Het terrein is modderig en leeg. De regen houdt maar niet op. Maar de organisatie houdt hoop, morgen zou het droog houden en ook zaterdag zouden de weersomstandigheden beter zijn dan vandaag. In Utrecht is uiteindelijk ook de helft van de bezoekers in de laatste vier dagen gekomen. Het kon het niet helemaal goedmaken, Utrecht had 14.000 bezoekers minder dan vorig jaar: 66.000.

16.30 uur: Amsterdam is de stad waar De Parade 'het moet verdienen'. Na verregende edities in Rotterdam en Utrecht (Den Haag had nog het beste weer) is het begin in Amsterdam ook niet om heel vrolijk van te worden. De Parade is natuurlijk niet alleen maar rosé drinken op de terrasjes, de regen biedt extra veel reden om lekker dicht tegen elkaar aan te kruipen in een droge tent. En dat is precies wat we gaan doen. Op het programma:

17.00 uur: Kito's en Vincents Strip en Cartoon Workshop Show
18.30 uur: Once upon a time in La Mancha door De Elite
20.15 uur: de Ashton Brothers
22.30 uur: Geld en genoeg, solotheater van Dette Glashouwer

Ashton Brothers Beeld
Ashton Brothers
null Beeld
Kito's en Vincents Strip en Cartoon Workshop Show Beeld
Kito's en Vincents Strip en Cartoon Workshop Show
Een natte Amsterdamse Parade. Beeld
Een natte Amsterdamse Parade.
null Beeld
null Beeld
Meer over