Reeks bomaanslagen in Caïro

Bij de zelfmoordaanslag kwamen vier personen om, onder wie drie politieagenten. Vervolgens braken in de omgeving vuurgevechten uit. De aanslag richtte ook flinke schade aan bij het nabijgelegen Museum voor Islamitische Kunst. Later op de dag volgden nog drie bomaanslagen op politieposten en een bioscoop.

CAÏRO - Aan de vooravond van de derde verjaardag van de opstand tegen de Egyptische president Mubarak hebben militanten angst gezaaid met een reeks bomaanslagen in Caïro. Het voornaamste doelwit was het hoofdkwartier van de Egyptische veiligheidsdiensten.

De reeks aanslagen leidde tot woedende reacties onder de aanhangers van het militaire bewind dat vorig jaar de islamistische president Mohammed Morsi afzette. 'Het volk eist de executie van de Moslimbroederschap', schreeuwden honderden betogers, terwijl ze met de Egyptische vlag zwaaiden. 'Het volk eist de executie van Morsi!'

Op de weg naar de piramiden van Gizeh braken felle gevechten uit tussen veiligheidstroepen en duizenden aanhangers van Morsi. De betogers gooiden molotovcocktails naar de politie. Ook vanuit Suez, Ismailia, Alexandrië en Beni Suef werden botsingen tussen de politie en aanhangers van de Moslimbroeders gemeld.

De aanslagen zullen de regering waarschijnlijk ertoe aanzetten nog harder op te treden tegen de Moslimbroederschap, die al tot 'terroristische organisatie' is bestempeld. De Moslimbroeders zelf zeggen dat zij een vreedzame beweging zijn. Als bewijs daarvan sprak de organisatie ook meteen haar afkeuring uit over de 'laffe' aanslag op het hoofdkwartier van de veiligheidsdiensten.

De aanslag werd opgeëist door Ansar Bayt al-Maqdis (de Voorvechters van Jeruzalem), een militante organisatie die vooral in de Sinaï-woestijn opereert. Sinds het leger onder leiding van generaal Abdul-Fattah al-Sisi president Morsi ten val bracht, hebben extremisten uit de Sinaï hun aanvallen op de veiligheidstroepen flink opgevoerd.

De groepering heeft eerder al de verantwoordelijkheid opgeëist voor de mislukte aanslag op de Egyptische minister van Binnenlandse Zaken.

Ook in andere delen van Egypte is het geweld toegenomen. Dat heeft de vrees doen ontstaan dat er een regelrechte opstand van militante islamisten dreigt, zoals in Algerije. Daar brak eind 1991 een bloedige burgeroorlog uit nadat het leger de verkiezingszege van de islamisten annuleerde.

undefined

Meer over