Update

'Reddingsoperatie' na beschieting Oekraïens schip

Een Oekraïens marineschip in de Azov Zee is vandaag beschoten. Een reddingsoperatie is onderweg, meldt een woordvoerder van het Oekraïense leger. Pro-Russische rebellen claimen verantwoordelijkheid voor de aanval, meldt Reuters.

Redactie
Leden van het Oekraïense leger bij Marioepol, gisteren. Beeld belga
Leden van het Oekraïense leger bij Marioepol, gisteren.Beeld belga

Het is onduidelijk hoeveel Oekraïners aan boord van het schip waren en hoeveel gewonden er zijn gevallen bij de beschieting. Op Twitter wordt gesproken over Russische vliegtuigen die het het schip vanuit de lucht zouden hebben bestookt. Reuters schrijft dat de schoten vanaf land kwamen.

Eerder op de dag werd de Russische president Poetin geïnterviewd op de Russische televisie. Hij zei dat Moskou niet kan toekijken hoe mensen in Oekraïne zonder pardon worden neergeschoten. Poetin zei verder dat het onmogelijk was om te voorspellen wanneer de crisis rond Oekraïne wordt opgelost. 'Dat is voornamelijk afhankelijk van de politieke wil van de Oekraïense autoriteiten.'

Later zei de Russische president overleg te willen over 'onafhankelijkheid' voor Zuidoost-Oekraïne. De onderhandelingen moeten 'onmiddellijk beginnen'. Niet eerder riep het Kremlin echter met zoveel woorden op tot het verzelfstandigen van Zuidoost-Oekraïne. Wat de 'onafhankelijkheid' waarvan Poetin sprak precies betekent is nog onduidelijk. Een woordvoerder van het Kremlin verklaarde even later dat Moskou wil dat het oosten van Oekraïne onderdeel blijft van het land. Hij benadrukte dat Rusland niet bij het conflict betrokken is.

Poetin noemde de zuidoostelijke delen van Oekraïne vorige week voor het eerst Novorossija (Nieuw-Rusland). Die benaming is ook in zwang bij de Oekraïense rebellen die in die contreien vechten voor aansluiting bij de oosterbuur.

Het Westen beschuldigt Moskou ervan de pro-Russische separatisten die vechten tegen het Oekraïense leger in het oosten van Oekraïne te ondersteunen. Rusland ontkent die beschuldigingen.

EU: binnen een week nieuwe sancties
De Europese Unie gaat 'met spoed' nieuwe economische sancties tegen Rusland voorbereiden wegens de aanhoudende Russische agressie tegen buurland Oekraïne, werd dit weekend besloten tijdens een top van Europese regeringsleiders en staatshoofden in Brussel.

De Europese Commissie moet snel met voorstellen komen. Die kunnen uiterlijk over een week worden ingediend, aldus Europees president Herman Van Rompuy na afloop van de top.

Europa probeert al sinds maart Rusland onder druk te zetten in de hoop dat Moskou de spanningen afbouwt. Aanvankelijk nam de EU 'gerichte maatregelen' tegen specifieke personen en bedrijven.

Zwaardere sancties
Eind juli legde de EU zwaardere, economische sancties op. Het neerschieten van een passagierstoestel van Malaysia Airlines boven het oosten van Oekraïne was de druppel die de emmer deed overlopen. Het vliegtuig uit Amsterdam is vermoedelijk neergehaald door pro-Russische separatisten die worden gesteund door Moskou.

Ondanks de zwaardere strafmaatregelen blijft Moskou doorgaan met het leveren van wapens aan de separatisten. Bovendien zijn er sterke aanwijzingen dat Russische troepen meevechten op Oekraïens grondgebied.

Van Rompuy sprak over een 'ernstige escalatie' van de situatie in de afgelopen dagen. Als de spanningen niet afnemen en als Rusland zich niet terugtrekt van Oekraïens grondgebied, zal Europa bereid zijn verdere maatregelen te nemen. De eerste sancties laten al duidelijk hun effect zien, aldus Van Rompuy.

Volgens premier Mark Rutte kunnen bestaande sancties worden uitgebreid. Ook zijn strafmaatregelen tegen andere economische sectoren mogelijk, maar daar wilde hij niet over uitweiden.

President Poetin, vrijdag. Beeld epa
President Poetin, vrijdag.Beeld epa
Speelgoedsoldaten die pro-Russische separatisten voorstellen in een winkel in Moskou. Beeld reuters
Speelgoedsoldaten die pro-Russische separatisten voorstellen in een winkel in Moskou.Beeld reuters
Meer over