Redding van Newconomy is bijna rond

De redding van Newconomy is nabij. Topman Maurice de Hond heeft het grootste probleem van het noodlijdende internetbedrijf uit de weg geruimd, door een contract te tekenen met zakenman J....

Pieterman is de oprichter van internetprovider Wish. Newconomy heeft Wish eind juli overgenomen. Pieterman had daardoor nog bijna 16 miljoen euro (35 miljoen gulden) tegoed, maar dat geld had Newconomy niet.

Onduidelijk is hoe het probleem Pieterman nu is opgelost. De Hond kan vanwege de koersgevoeligheid van de informatie geen commentaar geven. 'Maar, ik ben in ieder geval erg tevreden', laat Pieterman weten vanuit Cannes.

Voorwaarde voor de Pieterman-deal is dat ABN Amro met geld over de brug komt. De Hond is in gesprek met de bank over de financiering van Newconomy. 'De overeenkomsten met Pieterman en ABN Amro zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden', zegt een ingewijde. Naar verwachting sluiten Newconomy en de bank het komend weekeinde een akkoord.

Het is opmerkelijk dat juist ABN Amro nu de helpende hand biedt. ABN Amro is de huisbank van Newconomy, die het bedrijf ook naar de beurs heeft gebracht. Maar toen het vorig jaar bergafwaarts ging met het internetbedrijf, bekoelde de relatie snel. De Hond werd wekenlang aan het lijntje gehouden met een lening van 10 miljoen euro. Toen de bank besloot geen geld te geven, was De Hond danig teleurgesteld. 'Ik heb begin december een pittig briefje geschreven aan bankier W. Jiskoot,' aldus De Hond. Vervolgens was de bank één van de drijvende krachten achter de schorsing van De Hond.

Nu is ABN Amro weer de hoop van Newconomy. Een verklaring voor de toenadering is dat de bank, na het fiasco van World Online, geen nieuw drama kan gebruiken. Zeker met oog op de geplande beursgang van Schiphol moet de bank op zijn imago letten. Want alhoewel de ministeries de beursgang van Schiphol aan de bank hebben toevertrouwd, moet de Tweede Kamer zich nog over de operatie uitspreken.

De overeenkomst met Pieterman is, hoe pril ook, een overwinning voor De Hond. De in januari - bij de schorsing van de Newconomy-baas - door de commissarissen aangestelde interimmanager C. Scholtes kon niet met Pieterman tot een overeenkomst komen. Nadat Scholtes twee weken terug de handdoek gooide, stond De Hond weer alleen aan het roer.

Naast de financiële redding moet hij daar ook de normale bedrijfsvoering van Newconomy managen. Dinsdag bleek dat Newconomy zijn 15-procentsbelang in het Amsterdamse RealMapping van de hand doet. Het Amerikaanse internetbedrijf Quova neemt de beheerder van een groot gegevensbestand van internetbezoekers volledig over. De resterende 85 procent van de aandelen van RealMapping die Quova in handen krijgt, was in het bezit van de oprichters van het bedrijf.

De verkoop van Realmapping levert Newconomy geen geld op. In ruil voor de Realmapping-aandelen krijgt het kwakkelende beursfonds nu een belang van 0,7 procent in Quova.

Meer over