Redder van het boekenvak?

Boudewijn Poelmann, de man achter de Postcodeloterij, neemt na ECI nu ook Polare in Amsterdam over. 'Hart en ziel moeten terug bij Scheltema.'

Novamedia, het bedrijf achter de Postcodeloterij, ontpopt zich opeens als redder van het boekenvak. Ruim een maand geleden werd de failliete boekenclub ECI overgenomen, even later gevolgd door de kwakkelende uitgeverij Nieuw Amsterdam, waarvan Boudewijn Poelmann mede-eigenaar was. De directeur van Novamedia liet toen weten geen interesse te hebben in de wankelende boekenketen Polare, omdat zijn goededoelenbedrijf niets heeft met winkels. Maar woensdagavond bleek dat Novamedia de nieuwe eigenaar wordt van Polare Amsterdam, beter bekend als het voorheen fameuze Scheltema aan het Koningsplein.

'De kans deed zich voor. We lazen in de krant dat er geen biedingen waren voor Amsterdam, dus toen zijn we eens gaan informeren', laat Poelmann (64) telefonisch weten, terwijl er in de net weer geopende boekwinkel op het Koningsplein gewerkt wordt aan het weghalen van het gehate Polarelogo van de gevel.

'Het is Scheltema! Een oude liefde van mij en veel andere Amsterdammers. De mooiste boekhandel, met het rijkste assortiment. Een begrip, dat we voor de stad wilden behouden.'

Los van het falende management van Polare hebben boekhandels al jaren problemen. Waarom gaat Scheltema het onder Novamedia wel redden?

'We hebben alleen de cijfers van Amsterdam mogen zien, maar volgens mij had Polare financiële problemen, niet zozeer Scheltema. Los daarvan: hart en ziel moeten terug bij Scheltema, de liefde voor boeken. Die was verdwenen onder Polare en eerder al onder Selexyz. Er zijn nog veel mensen van vroeger over bij Scheltema; die slaakten een zucht van verlichting toen ze hoorden dat wij de winkel overnamen. Dat zijn de mensen met de expertise, die ze nu weer kunnen inzetten, in een winkel met de ouderwets goede selectie en voorraad. Scheltema zat in de hoofden en harten van de Amsterdammers. Dat is de laatste jaren verdwenen en moet terugkomen. Dan komt het goed.

Wat heeft Novamedia betaald?

'Dat mogen we niet zeggen van de curator, maar het zijn geen grote bedragen. Het huurcontract? Dat loopt tot augustus. Met de eigenaar, verzekeraar ASR, hebben we een half jaar verlenging afgesproken. Daarna moeten we kijken wat het verstandigst is. ASR heeft meer panden op het Koningsplein.'

Wat moet een loterijbedrijf eigenlijk met een boekwinkel?

'Met de loterijen steunen we het maatschappelijke middenveld. Maar Novamedia heeft ook altijd tot doel gehad bij te dragen aan goed geïnformeerde burgers. Dat is de laatste negen, tien jaar op de achtergrond geraakt door het uitbreiden van onze loterijen naar Zweden en Engeland. Dat is afgerond, dus nu kunnen we ons weer richten op die andere maatschappelijke missie.

Wat kunnen ECI, Nieuw Amsterdam en Scheltema voor elkaar betekenen? Of waren het drie kansen die toevallig voorbijkwamen.

'Dat laatste. Maar wie weet wat hier voor moois uit gaat voortkomen. Zoals bekend heeft het boekenvak het moeilijk. Dan is het prachtig dat wij kunnen helpen, gezien het grote belang van lezen. Dan zien we over één of twee jaar wel of het ook een verstandige stap was.

Nu Novamedia ook in maatschappelijk belangrijke informatie blijkt te doen, zijn er nog wel meer gegadigden voor een overname. NRC Handelsblad bijvoorbeeld.

'Staat NRC te koop? Dat moet ik eens navragen bij mijn goede vriend Derk Sauer (aandeelhouder NRC Media, red.). Maar dan gaat het volgens mij om veel grotere bedragen dan het geval was bij ECI of Scheltema. Ik weet niet of dat haalbaar is voor een loterijbedrijf.'

undefined

Meer over