Redactieraad AD verzet zich tegen ontslagen

De redactieraad van het Algemeen Dagblad legt zich niet neer bij het voorgenomen ontslag van vermoedelijk ‘ettelijke tientallen’ redacteuren. Voorzitter Gerard den Elt wil eerst inzage in de financiële noodzaak van de aangekondigde maatregelen....

Jean-Pierre Geelen

Afgelopen woensdag kondigde de AD-directie ontslagen aan op de redactie. Wegens tegenvallende advertentie-inkomsten wordt het zaterdagmagazine van het AD na de zomer opgeheven. Volgens Den Elt heeft de directie van PCM een te optimistische inschatting gemaakt bij het samengaan van het AD met zeven regionale kranten van uitgeverij Wegener.

‘Redactioneel is het nieuwe AD geland, na een moeizame start. Het probleem zit in de advertentiestrategie, de directie mag de rekening daarvoor niet bij de redactie leggen.’ Volgens Den Elt bestaat bovendien de toezegging dat tot 1 januari 2007 geen nieuwe ontslagen zouden vallen.

De directie gaat op korte termijn overleggen met de vakbonden over de bezuiniging. In de loop van juni moet meer duidelijk worden. Volgens Den Elt is de tien man tellende magazineredactie al ontslag aangezegd. Ook zou de directie enkele van de 22 regio-edities willen samenvoegen. Het AD heeft nu 537 journalistieke arbeidsplaatsen. Het Algemeen Dagblad ging in september vorig jaar samen met zeven regionale kranten. De bezuiniging is volgens de directie nodig omdat er sinds de fusie nog steeds geen positief bedrijfsresultaat is gerealiseerd. ‘Bij ongewijzigd beleid zal dit leiden tot een fors verlies in het lopende boekjaar’, schrijft de directie in een schriftelijke toelichting.

Jean-Pierre Geelen

Meer over