nieuwsaustralië

Recordtemperatuur van 42 graden in Australië, weer noodtoestand in Sydney

Australië beleeft de warmste dagen in de geschiedenis, terwijl duizenden brandweerlieden nog steeds proberen honderden bosbranden onder controle te krijgen. Op woensdag steeg de gemiddelde temperatuur tijdens de hittegolf tot 41,9 graden, de heetste dag ooit in het land.

Een helikopter probeert een gebouw te redden van de vlammenzee in Balmoral, ten zuidwesten van Sydney.  Beeld AFP
Een helikopter probeert een gebouw te redden van de vlammenzee in Balmoral, ten zuidwesten van Sydney.Beeld AFP

Het oude hitterecord van 40,3 graden uit 2013 werd op dinsdag al gebroken. Toen steeg de gemiddelde temperatuur naar 40,9 graden. In Adelaide werd het zelfs 45 graden. Verwacht wordt dat in de komende dagen de hitte zal aanhouden.

De regering van New South Wales, de dichtstbevolkte deelstaat waarin Sydney ligt, heeft donderdag opnieuw de noodtoestand uitgeroepen. Dit is de tweede keer sinds november. Zo’n tweeduizend brandweerlieden vechten tegen zo’n honderd bosbranden. De laatste keer dat de noodtoestand in de staat werd uitgeroepen, was tijdens het bosbrandenseizoen van 2013. Tot zaterdag mogen bewoners buiten geen vuren aansteken die de bosbranden kunnen aanwakkeren.

De bosbranden teisteren Australië al enkele maanden. Het seizoen begon dit jaar vroeger, na een droge en ongewoon warme winter. Tot nu toe is drie miljoen hectare land platgebrand en gingen een kleine duizend huizen in vlammen op. De natuurramp heeft tot nu toe aan zes personen het leven gekost. Ook in drie andere deelstaten, Queensland en South- en Western Australia, proberen de autoriteiten met alle macht de bosbranden te blussen.

Terwijl de temperatuur steeg naar begin veertig graden en de noodtoestand werd uitgeroepen, zochten surfers verkoeling bij Bondi Beach in Sydney.  Beeld Getty Images
Terwijl de temperatuur steeg naar begin veertig graden en de noodtoestand werd uitgeroepen, zochten surfers verkoeling bij Bondi Beach in Sydney.Beeld Getty Images

Premier op vakantie

De luchtkwaliteit in delen van Sydney, de grootste stad van Australië met zo’n vijf miljoen inwoners, steeg donderdag naar het niveau ‘gevaarlijk’. De stad wordt als gevolg van de branden al weken geteisterd door rook en stof, die als een deken boven de stad hangen. Aan de rand van Sydney woeden twee grote branden. De grootste heeft al bijna een half miljoen hectare land in de as gelegd.

De noodtoestand die zeven dagen van kracht is, geeft de autoriteiten van New South Wales meer armslag om de branden te bestrijden. Premier Gladys Bereijklian van de deelstaat besloot hiertoe, omdat weersverwachtingen aangaven dat de situatie in de komende dagen zou verslechteren. ‘Onze grootste zorg in de komende dagen is onvoorspelbaarheid’, aldus Bereijklian. Ze zei dat de staat mogelijk wordt gedompeld in ‘extreme hitte en wind’.

Terwijl de hittegolf en de bosbranden het leven van miljoenen Australiërs overhoop halen, besloot premier Scott Morrison gewoon op vakantie te gaan. Waar hij verblijft, is niet duidelijk. Zijn medewerkers ontkenden berichten dat hij naar Hawaii was vertrokken. Klimaatactivisten verwijten hem en voorgaande regeringen dat ze te weinig hebben gedaan om de verandering van het klimaat tegen te gaan. Honderden demonstranten protesteerden donderdag voor het kantoor van Morrison.

Ze weigeren te vertrekken en eisen dat de premier terugkeert, nu het land in brand is. Maar vicepremier Michael McCormack, die Morrison vervangt, kon hun actie niet waarderen. ‘Ga iets productiefs doen’, adviseerde de vicepremier de activisten. ‘De premier geniet van een welverdiende vakantie.’

Een brandweerman bij het stadje Bilpin nabij Sydney.  Beeld Getty Images
Een brandweerman bij het stadje Bilpin nabij Sydney.Beeld Getty Images
Meer over