Recordaantal donaties voor Trumps inauguratie; wel slechts B-artiesten op het podium

Aan geld geen gebrek voor de beëdiging van Donald Trump tot president komende vrijdag. Maar liefst 90 miljoen dollar aan schenkingen is er binnengekomen bij het organiserend comité, royaal meer dan het geval was bij de twee voorgaande keren met Obama. Die kreeg 55 miljoen dollar in 2009 en 43 miljoen in 2013 toegestopt van burgers en bedrijven die meteen al een wit voetje bij de president willen halen

Fokke Obbema
Bij het Capitol zijn de voorbereidingen voor de inauguratie van de 45ste president volop aan de gang. Beeld afp
Bij het Capitol zijn de voorbereidingen voor de inauguratie van de 45ste president volop aan de gang.Beeld afp

De geldschieters zijn nog grotendeels onbekend, maar in elk geval staan Boeing en AT&T op de lijst. De vliegtuigbouwer lag eerder met Trump overhoop over de kosten van de nieuwe Air Force One, het presidentiële toestel; het telecom-bedrijf AT&T wil graag TimeWarner overnemen, maar Trump wil die machtsconcentratie blokkeren.

De binnengekomen miljoenen gaan naar reusachtige tenten, een concert, een parade, enorme geluid- en videosystemen, de huur van balzalen en diners. De kwaliteitseisen zijn hoog, want het organiserend comité zegt te mikken op 'bijeenkomsten van wereldklasse die passen bij de enorme geschiedenis van ons land en die iedere uithoek van de wereld bereiken', aldus een woordvoerder. Trump zelf heeft het bij voorbaat een 'zeer, zeer elegante dag' genoemd, die 'enorme mensenmassa's' op de been zal brengen.

Tweede garnituur

Vergeleken met Obama, die de steun van een keur aan film- en popsterren uit de A-categorie kleur kreeg, moet Trump het met het tweede garnituur doen. Vooralsnog zijn alleen optredens voorzien van de Radio City Rockettes, het Mormon Tabernacle Choir en het tienersterretje Jackie Evancho. Zij is bekend geworden door haar optredens in 'America's Got Talent'. De zestienjarige, wier laatste single 'Apocalypse' heet, zal het volkslied ten gehore gaan brengen.

Trump zal het moeten doen zonder de 56-jarige Broadway-ster Jennifer Holliday. Die trad eerder wel op voor onder meer de presidenten Bush en Clinton. De zwarte zangeres had vrijdag nog uitgelegd dat ze 'voor Amerika' wilde zingen en dat haar deelname niet als een steunbetuiging aan Trump moest worden uitgelegd. Maar zaterdag kwam Holliday, die op Clinton had gestemd, op haar besluit terug. Aanleiding was de felle kritiek uit kringen van de Amerikaanse homogemeenschap die de nieuwe regering als een vijand van homorechten ziet. 'Weet dat ik jullie hoor en jullie pijn voel', schreef Holliday. 'Ik verontschuldig me voor de hapering in mijn beoordelingsvermogen'.

Afgeplakte dixies

Mocht het binnengekomen bedrag van 90 miljoen dollar niet opgaan, dan wordt het resterende bedrag aan goede doelen overgemaakt, zo belooft het organisatiecomité. De Amerikaanse belastingbetaler betaalt overigens ook mee, want de opbouw van tribunes en de veiligheidsmaatregelen worden met publiek geld gefinancierd. Verder moeten voor de honderdduizenden bezoekers die worden verwacht, ook minstens duizend mobiele openbare toiletten worden geplaatst.

De traditionele leverancier daarvan, het bedrijf Don's Johns, zag vrijdag de naam van het bedrijf op ieder toilet worden afgeplakt. 'We weten ook niet waarom, we zijn er trots op dat onze naam er op staat', zei een verbaasde woordvoerder Robert Weghorst tegen persbureau AP. De reden is vermoedelijk dat het organiserend comité vindt dat 'Don's Johns' te veel lijkt op de volle naam van de nieuwe president, Donald John Trump.

Die zal vrijdag een gevarieerd publiek ontvangen, maar nog geen collega-staatshoofden - dat is ook niet gebruikelijk bij een beëdigingsceremonie. Wel staat het nieuwe presidenten vrij een eigen selectie aan gasten te maken. Trump heeft onder meer vertegenwoordigers van de Yesha-raad uitgenodigd, een samenwerkingsverband van joodse kolonisten. Dat de nederzettingen van de kolonisten volgens internationaal recht illegaal zijn, vindt Trump kennelijk geen belemmering. Eerder droeg hij al een uitgesproken voorstander van het nederzettingenbeleid voor als zijn nieuwe ambassadeur in Israël.

undefined

De naam van leverancier Don's Johns is op alle toiletten afgeplakt met blauwe tape. Beeld ap
De naam van leverancier Don's Johns is op alle toiletten afgeplakt met blauwe tape.Beeld ap
Woordvoerder Robert Weghorst van Don's Johns: 'We weten ook niet waarom het is afgeplakt, we zijn er trots op dat onze naam erop staat' Beeld ap
Woordvoerder Robert Weghorst van Don's Johns: 'We weten ook niet waarom het is afgeplakt, we zijn er trots op dat onze naam erop staat'Beeld ap
Meer over