Nieuwscoronamaatregelen

Recordaantal besmettingen, maar kabinet wacht nog: ‘Te vroeg om effect lockdown te zien’

Ondanks het recordaantal besmettingen neemt het kabinet nog geen nieuwe maatregelen tegen het coronavirus. Wel komt er een alcoholklok voor hotels, om verwarring en misbruik te bestrijden.

Premier Mark Rutte en Minister Hugo de Jonge na afloop van het plenair debat over de ontwikkelingen rond de corona-uitbraak.Beeld ANP

Het is ‘nog te vroeg’ om het effect van de huidige gedeeltelijke lockdown in de cijfers terug te zien, zei premier Mark Rutte vrijdag op zijn wekelijkse persconferentie.

Daarmee geeft het kabinet niet toe aan de groeiende druk om nu al harder in te grijpen. Onder meer de veiligheidsregio Twente riep op tot een scherpere lockdown, maar Rutte wil eerst het effect van het huidige pakket afwachten. Daar moet zeker 12 tot 14 dagen overheen gaan, zei hij. De gedeeltelijke lockdown ging pas in op 14 oktober.

Wel liggen ‘alle scenario’s op tafel’ als ook in de komende week het aantal nieuwe besmettingen niet hard genoeg daalt, voegde premier Rutte toe. Vrijdag noteerde het RIVM bijna tienduizend nieuwe besmettingen. ‘Dat is echt nog veel te veel’, zei Rutte. In de zorg ‘stromen de corona-afdelingen vol met patiënten’. Ook raken de intensive cares voller. Duitse ziekenhuizen hebben de eerste Nederlandse patiënten opgenomen.

Er zijn wel aanwijzingen dat de nieuwste maatregelen op z’n minst enig effect hebben. Uit data over het wegverkeer en het openbaar vervoer blijkt dat mensen zich minder verplaatsen. Ook op straat is te zien dat mensen vaker thuisblijven. Vooral ‘s avonds en 's nachts is het ‘echt veel minder druk’, aldus Rutte, die meteen waarschuwde dat dat nog niet betekent dat het nieuwste maatregelenpakket ‘doet wat het moet doen’.

Ook alcoholklok voor hotels

Uiteindelijk nam het kabinet vrijdag alsnog één maatregel, minder om het virus dan om verwarring te bestrijden. Ook hotels mogen na 20 uur voortaan geen alcohol meer schenken in hun bars en restaurants. Ook via roomservice mag geen drank meer aan hotelgasten worden geleverd. Zo’n avondklok voor alcohol bestond al voor de levensmiddelenbranche, maar hotels waren tot nu toe uitgezonderd van de regel.

Het leidde tot verwarring in de hotelsector en soms ook tot misbruik van de bepaling, aldus het kabinet. Zo gingen verhalen rond van jongeren die enkel een hotelkamer huurden om ‘s avonds met vrienden te kunnen drinken. Daarom trekt het nu de alcoholregels voor alle sectoren gelijk. De aanscherping ging vrijdagavond meteen in.

Brancheorganisatie Koninklijke Horeca Nederland reageert ‘vol onbegrip’ op het kabinetsbesluit. Volgens KHN is de alcoholklok ‘het toppunt van symboolpolitiek’ en getuigt deze ‘van weinig inlevingsvermogen’. Het kabinet zou de hele hotelbranche duperen ‘om een handjevol incidenten’. 

Het besluit haalt ‘een deel van de essentie van een hotelverblijf weg, namelijk gastvrij genieten’, stelt KHN. ‘Met het afpakken van dit laatste stukje gastvrijheid lijkt het erop dat de enige sector die nog open is, nu ook kapot moet.’ De brancheorganisatie eist een wetenschappelijke onderbouwing voor het besluit.

LEES VERDER:

Zo verspreidt het virus zich
Dagelijks verschijnen er cijfers over het coronavirus in Nederland. De belangrijkste kunt u hier vinden, met een uitleg over wat deze gegevens zeggen over de ernst van de uitbraak.

Verspreiding door de lucht
Opnieuw hebben wetenschappers aanwijzingen gevonden dat het coronavirus zich kan verspreiden door de lucht. Maar of het ook via de veelbesproken minuscule ‘aerosolen’ gaat, blijft onzeker.

Studenten zuchten onder corona
Veel studenten ervaren sinds de start van het collegejaar psychische problemen. Studentenpsychologen zien een enorme piek in het aantal aanmeldingen: ‘Zeker de laatste weken is het alle hens aan dek.’

Meer over