Recordaantal Amerikanen steunt wapenbezit

Ondanks het bloedbad dat een schutter onlangs aanrichtte op een basisschool in Newtown, zijn meer Amerikanen dan ooit tegen het inperken van wapenbezit. Dat blijkt uit een onderzoek dat opiniepeiler Gallup vlak voor Kerstmis heeft gehouden. Van de ondervraagde Amerikanen is 74 procent tegen een verbod op het bezit van handvuurwapens (onder meer pistolen en revolvers). In 2004 was dat nog 67 procent.

Steunbetuigingen aan de nabestaanden en slachtoffers van de schietpartij op de basisschool in Newtown Beeld ANP
Steunbetuigingen aan de nabestaanden en slachtoffers van de schietpartij op de basisschool in NewtownBeeld ANP

Omgekeerd is maar 24 procent vóór een verbod op handvuurwapens. Dat is het laagste percentage sinds Gallup met de peiling over de vuurwapenkwestie begon, in 1959.

Veel Amerikanen zijn overigens wel te porren voor een verbod op automatische en semiautomatische aanvalsgeweren, zoals de Bushmaster die werd gebruikt bij de schietpartij in Newtown. Van de ondervraagden vindt 44 procent dat die wapens wel mogen worden verboden. Dat aantal is al jaren ongeveer hetzelfde.

Gallup vroeg de respondenten ook of ze vinden dat de bestaande wapenwetten moeten worden aangescherpt. Daarop antwoordde 58 procent ja, tegen 44 procent in 2011. In 1991 was maar liefst 78 procent voor strengere wapenwetten.

Volgens The Washington Post toont de peiling precies aan waar het grote probleem zit, dat ook politiek maar moeilijk op te lossen zal zijn. 'Amerikanen zijn vooral gecharmeerd van het idee van strengere wapenwetten - tot het moment dat die wetten er echt zijn', schrijft de krant donderdag.

Meer over