Rechtszaak tegen Revu

Weekblad NieuweRevu publiceerde foto's van een hockeyende prinses Amalia en een winkelende prins en prinses. Een inbreuk op de persoonlijke levenssfeer, vindt de Rijksvoorlichtingsdienst.

HARO KRAAK

Een lintje zit er waarschijnlijk niet meer, concludeert Erik Noomen, hoofdredacteur van Nieuwe Revu, in zijn voorwoord, nadat het weekblad woensdag privéfoto's en gevoelige informatie over prinses Amalia en andere leden van het koningshuis publiceerde. Wat is het ergste dat kan gebeuren, vraagt Noomen zich af. 'Staat de Koninklijke Marechaussee straks naast mijn bureau om me geboeid af te voeren naar Den Haag, waar ik op een schavot voor de Ridderzaal onthoofd zal worden?

Zo'n vaart zal het niet lopen, vermoedt Noomen en daar heeft hij ongetwijfeld gelijk in. Toch hoeft deze publiciteitsstunt niet zonder gevolgen te blijven. De Rijksvoorlichtingsdienst onderneemt juridische stappen tegen het blad. Hoe beoordeelt de rechter een dergelijke kwestie? En wat zijn de eventuele sancties voor Revu?

De Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) heeft alvast haar steun uitgesproken voor het blad. Volgens algemeen secretaris Thomas Bruning heeft de mediacode geen juridische status. Toch verbood de rechter in 2009 het Amerikaanse persbureau AP vier foto's van Willem-Alexander en Máxima tijdens een skivakantie in Argentinië nog langer openbaar te maken. Volgens de rechter woog de bescherming van de privésfeer zwaarder dan de nieuws- waarde van de foto's. De rechter zei zich niet te laten leiden door de mediacode.

Ook in dit geval kan men zich afvragen of prinses Amalia op een hockeyveld een nieuwsfeit van maatschappelijk belang is. Volgens Noomen zijn 'foto's van een dergelijke onschuldige lichtheid geen grove inbreuk op de privacy'. Een relevant criterium, vindt advocaat Jens van den Brink, gespecialiseerd in persrecht. 'De aard van de foto's, maar ook de omstandigheden waarin ze genomen zijn spelen mee', zegt hij. 'Als de foto met een telelens van grote afstand of juist in een achtervolgingssituatie is genomen, is dat tijdens een zaak in het voordeel van de Oranjes.'

Van den Brink: 'Ik ben het met Revu eens dat de mediacode in de prullenbak moet. De RVD kan niet vooraf bepalen dat alleen foto's die in functie genomen zijn, gepubliceerd mogen worden.'

'De code is voor de rechter niet relevant', zegt ook Egbert Dommering, advocaat en oud-hoogleraar informatierecht. Hij vindt dat Revu een punt heeft met het aan de orde stellen van de mediacode. 'De RVD kan de media niet zomaar restricties opleggen.'

De mediacode van de Oranjes is voortgekomen uit een arrest van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) over prinses Caroline van Monaco. 'De RVD leest hieruit dat leden van het koningshuis niet in privésfeer gefotografeerd mogen worden, maar dat staat niet zo absoluut in die uitspraak', zegt Van den Brink.

Als Revu de zaak toch verliest, is de schade te overzien. Van den Brink: 'Het is de RVD niet te doen om een schadevergoeding. Ik vermoed dat ze een rectificatie willen afdwingen of een verbod voor dergelijke publicaties in de toekomst.' De publicatie zelf kan niet teruggetrokken worden, aangezien de uitspraak minstens een half jaar op zich laat wachten. Op de proceskosten na heeft Revu dus weinig te vrezen van de RVD.

Weekblad wil mediacode ter discussie stellen

De Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) spant een rechtszaak aan tegen Nieuwe Revu. Aanleiding is de publicatie van privéfoto's van prinses Amalia, waarmee het weekblad de mediacode van het koningshuis heeft geschonden. De 9-jarige prinses is onder meer te zien op het hockeyveld. Daarnaast wordt gemeld dat zij een vriendje zou hebben, waarmee ze hand in hand bij de première van Fantasia liep. Ook een foto van Willem-Alexander en Máxima die aan het winkelen zijn, is te zien.

De publicatie maakt inbreuk op de persoonlijke levenssfeer van de prinses en de andere leden van koningshuis, volgens de RVD. Binnenkort zal een bodemprocedure aanhangig worden gemaakt.

Revu vindt dat de mediacode 'niet past in een moderne democratie'. 'Onwelgevallige verhalen en élke foto die niet gemaakt is tijdens een 'persmoment', worden automatisch tot 'privé-aangelegenheden' bestempeld, en zouden dus niet gepubliceerd mogen worden.' Een kwalijke zaak, volgens hoofdredacteur Erik Noomen.

Met de publicatie wil Revu de mediacode ter discussie stellen.

De Oranjes stelden de mediacode in 2005 in om hun persoonlijke levenssfeer te beschermen. In ruil voor fotosessies worden de media geacht de koninklijke familie tijdens privémomenten, zoals vakanties, met rust te laten.

Meer over