Rechtse Cavaco Silva wint Portugese verkiezingen

De centrumrechtse Anibal Cavaco Silva heeft zondag de presidentsverkiezingen in Portugal gewonnen. Hij wordt het eerste niet-linkse staatshoofd sinds de Anjerrevolutie van 1974, die Portugal de democratie bracht....

De oud-premier sleepte net voldoende stemmen in de wacht om met eenabsolute meerderheid in de eerste ronde te winnen. Met een grote afstandeindigde de onafhankelijke socialist Manuel Alegre als tweede. De dichterkreeg ruim 20 procent van de stemmen.

Cavaco Silva was huizenhoog favoriet. De voormalig minister vanFinanciën beloofde onder meer de werkloosheid aan te pakken, die in bijnatwintig jaar niet zo omvangrijk was als nu.

De slechte economische toestand van het Zuid-Europese land was hetbelangrijkste onderwerp in de campagne. De werkloosheid is opgelopen tot7,7 procent, het hoogste percentage in zeker zeven jaar tijd.

Cavaco Silva was met een regeerperiode van 1985 tot 1995 delangstzittende democratisch gekozen premier. In die tijd loodste hijPortugal de Europese Unie binnen.

Meer over