Rechts wint opnieuw

NA de bizar verlopen Franse presidentsverkiezingen werd gezegd dat de beslissende krachtmeting pas bij de parlementsverkiezingen zou plaatsvinden. Bij de presidentsverkiezingen liet de kiezer vooral een protest horen....

Bij een nadere beschouwing van de uitslag bleek dat de winst voor Le Pen wel meeviel en dat links vooral werd gestraft voor haar verdeeldheid. Maar wie hieruit de hoop putte dat links zich wellicht nog zou herstellen, kwam gisteren bedrogen uit. De voorkeur van de Franse kiezer, die daarbij een Europese trend volgt, ligt duidelijk bij rechts. Met volgens de voorlopige uitslag ongeveer 43 procent van de stemmen voor het rechtse blok achter Chirac, kan de Franse president de tweede ronde met een gerust hart tegemoet zien. Extreem-rechts, voorop het Front National van Le Pen, komt niet verder dan zo'n 12 procent. Dat betekent dat er minder kandidaten van extreem-rechts aan de tweede ronde, waarvoor een drempel van 12 procent geldt, zullen meedoen dan de vorige keer. In 1997 wist links nog te profiteren van de weigering van Le Pen zijn kandidaten terug te trekken ten gunste van kandidaten van gematigd rechts. De achterstand van de gezamenlijke linkse partijen, die op ruim 36 procent bleven steken, lijkt nu echter te groot om daar veel baat bij te hebben.

Het ziet er dus naar uit dat de vorige maand door Chirac benoemde premier Raffarin zijn termijn zal kunnen volmaken en er een einde komt aan de zowel door rechts als links vervloekte cohabitation, de gedwongen samenwerking tussen een in dit geval rechtse president en een linkse regering. Het kan een einde maken aan de verstarring waaraan de Franse politiek onderhevig was, maar het betekent ook dat rechts nu zelf een antwoord zal moeten zien te vinden op de ook onder de Franse kiezers breed levende onvrede over kwesties als veiligheid en migratie.

Hoewel premier Raffarin in de aanloop naar de verkiezingen reeds een aantal populaire maatregelen ter vergroting van de veiligheid op straat aankondigde, leken deze vooral bedoeld om de kiezers gunstig te stemmen. Om een einde te maken aan de soms schrijnende tweedeling in de Franse samenleving tussen allochtonen en autochtonen, zal meer nodig zijn.

Een positief effect was wellicht dat veel kiezers zich alsnog van Le Pen hebben afgekeerd ten gunste van het rechtse blok. Dat neemt niet weg dat de vraag rijst of Jospin er na zijn smadelijke nederlaag bij de presidentsverkiezingen, verstandig aan heeft gedaan het bijltje er meteen bij neer te gooien en zo zijn Socialistische Partij stuurloos de verkiezingen in te laten gaan, terwijl Raffarin ondertussen alle ruimte kreeg zich te profileren. De Franse socialisten zullen net als hun geestverwanten in andere Europese landen de tijd in de oppositie goed kunnen gebruiken om na te gaan hoe zij hun macht zo hebben kunnen verspelen.

Meer over