Rechts-populisten winnen in Wenen

WENEN Bij de deelstaatverkiezingen in de Oostenrijkse hoofdstad Wenen heeft de rechts-populistische Oostenrijkse Vrijheidspartij (FPÖ) zondag een enorme winst geboekt. De partij wist haar aandeel aan stemmen bijna te verdubbelen, van 14,8 procent in 2005 naar ruim 27 procent nu.

AFPReuter en AP

Daarmee zou de FPÖ de tweede partij van de hoofdstad worden. Dit bleek zondagavond nadat de meeste stemmen waren geteld.


De FPÖ had onder leiding van Heinz-Christian Strache een verkiezingscampagne gevoerd die bol stond van anti-islamitische retoriek en in het teken stond van kritiek op buitenlanders. Op posters werd gewag gemaakt van 'Het bloed van Wenen'. In een cartoon van de partij roept een op Strache gelijkend persoon op tot het bekogelen van een zekere Mustafa.


Stache verloor in 2003 een rechtszaak tegen weekblad profil, dat hem had beschuldigd qua gedachtegoed in de buurt van het nationaal-socialisme en rechts-extremisme te staan.


'Met mijn hand op mijn hart, ik ben enorm gelukkig met het vertrouwen dat de inwoners van Wenen in mij stellen en ik weet wat die verantwoordelijkheid betekent', zei de 61-jarige Strache zondagavond in een eerste reactie.


De sociaal-democratische SPÖ, die het 'rode Wenen' van oudsher meestal regeert, daalde van 49 procent van de stemmen naar 44 procent.


SPÖ-burgemeester Michael Häupl, die de absolute meerderheid in de gemeenteraad nu kwijt is, moet op zoek naar een coalitiepartner. 'De kiezer heeft in een democratie altijd gelijk', zei een zichtbaar aangeslagen Häupl. 'Als democraat accepteer ik dit resultaat. We moeten verder aan het werk.' Volgens hem was de Vrijheidspartij er beter dan de SPÖ in geslaagd haar aanhangers te mobiliseren.


De centrum-rechtse Volkspartij is de grote verliezer geworden en krijgt niet meer dan 13 procent van de stemmen (was 18 procent). De FPÖ, die jarenlang werd geleid door de twee jaar geleden overleden Jörg Haider, behaalde in 1996 in Wenen al eens 28 procent.


Meer over