Rechts krijgt vrijwel zeker groen licht voor doorstart

den haag ‘Tussen-informateur’ Tjeenk Willink lijkt ervan overtuigd dat de onderhandelingen over een rechts kabinet een doorstart moeten maken. Met zijn eindconclusie wacht hij echter tot maandag, tot na het optreden van PVV-leider Geert Wilders in New York....

Nadat Tjeenk Willink woensdag en donderdag de fractieleiders van alle partijen had geraadpleegd, nodigde hij Mark Rutte (VVD), Wilders en Maxime Verhagen (CDA) donderdagmiddag uit voor een tweede ronde. Doel van dat gesprek was meer helderheid te krijgen over de stabiliteit van een VVD/CDA-kabinet met gedoogsteun van de PVV. De informateur liet woensdag al weten ‘een redelijke mate van zekerheid’ te willen hebben over de slagingskans, alvorens hij groen licht geeft voor hervatting van de onderhandelingen.

Rutte ontkende gistermiddag dat hij met spanning uitkijkt naar de omstreden toespraak van Wilders, op de plek waar zich in 2001 twee vliegtuigen in de WTC-torens boorden. ‘We moeten er een beetje ontspannen mee omgaan’, verklaarde de aspirant-premier. Hij wil niet elke keer dat Wilders in het openbaar spreekt ‘thuis aan de tv gekluisterd zitten’.

Verhagen zei Wilders’ actie in New York vanuit zijn functie als demissionair minister van Buitenlandse Zaken nauwlettend in de gaten te houden, en indien nodig afstand te nemen. Ook Verhagen verwacht geen complicaties voor de formatie.

In de VVD ontstaat inmiddels beroering over de inmenging van de nieuwe informateur. Hoofdbestuurslid Henri Kruithof schrijft op Twitter: ‘Wie of wat geeft Tjeenk Willink het recht om extra eisen aan deze coalitie te stellen? In de Tweede Kamer zal straks wel blijken of er een meerderheid is of niet.’

Meer over