Rechters niet vervolgd na ontsnapping Dutroux

Acht rijkswachters riskeren straffen wegens hun verantwoordelijkheid voor de ontsnapping van Marc Dutroux. De magistratuur gaat echter vrijuit. Enkele magistraten, onder wie de populaire onderzoeksrechter Connerotte, hebben weliswaar 'beoordelingsfouten' gemaakt, maar zij kunnen daarvoor wettelijk niet gestraft worden....

Van onze correspondent

Peter de Graaf

BRUSSEL

De ministers Tobback van Binnenlandse Zaken en Van Parys van Justitie maakten dinsdagmiddag in de Kamer de resultaten bekend van de onderzoeken naar de kortstondige vlucht van Belgiës 'staatsvijand nummer één'. Vooral de rijkswacht ligt onder vuur. Niet alleen de twee rijkswachters die zich in het gerechtsgebouw van Neufchâteau lieten verrassen door Dutroux worden vervolgd wegens nalatigheid en plichtsverzuim. Ook tegen hun commandanten wordt een onderzoek ingesteld.

Minister Tobback sprak van 'onaanvaardbare slonzigheden' bij de rijkswacht. Ook 'het hogere echelon' zal daarvoor moeten boeten. Volgens Van Parys zijn in ieder geval 'beoordelingsfouten' gemaakt bij de omvang van de escorte. Dutroux werd op 23 april slechts door twee rijkswachters bewaakt toen hij zijn dossiers in het gerechtsgebouw van Neufchâteau kwam inkijken.

Volgens Dutroux was één van de rijkswachters zelfs ingedut. Dat wordt door het tweetal ontkend. Zij zeggen dat Dutroux gebruik maakte van een onbewaakt moment, toen een rijkswachter een dossier had opgehaald en het hem wilde overhandigen.

De rijkswacht zegt dat de beveiliging van het gerechtsgebouw ernstig te wensen overlaat. Zo moeten rijkswachters altijd zelf op zoek naar dossiers en zijn de kamers niet voorzien van sloten en tralies. Minister Van Parys zei gisteren te laten onderzoeken waarom het griffiepersoneel de documenten niet bracht.

Hij noemde het ook 'vreemd' dat Dutroux zijn dossiers niet in zijn cel in Arlon kon inkijken. De rijkswacht had daarop altijd aangedrongen. Onderzoeksrechter Connerotte verbood destijds dat gerechtelijke documenten het gerechtsgebouw zouden verlaten of gekopieerd zouden worden. Daardoor werd Dutroux regelmatig van Arlon naar Neufchâteau vervoerd, omdat een verdachte nu eenmaal het recht heeft om zijn dossiers in te kijken.

'Dit kan als een beoordelingsfout worden aangemerkt', verklaarde Van Parys. Niet alleen Connerote maakte die fout, ook zijn opvolger Langlois liet het risicovolle transport voortduren. Beide magistraten kunnen echter niet gestraft worden, omdat tuchtstraffen slechts kunnen worden uitgedeeld wegens 'verzuim van de ambtsplicht' of zaken die 'afdoen aan de waardigheid van het ambt'. Minister Van Parys kondigde gisteren een aanscherping van het tuchtrecht aan.

Vandaag zal Neufchâteau opnieuw in de ban zijn van Marc Dutroux, wanneer de topcrimineel naar het kleine Waalse stadje wordt gehaald voor een reconstructie van de ontsnapping. De rijkswacht wil niets aan het toeval overlaten en heeft extreme veiligheidsmaatregelen genomen. De toegang tot de stad is vrijwel de hele dag geblokkeerd en parkeren is verboden. De omgeving van het gerechtsgebouw wordt hermetisch afgesloten.

Veel honderden rijkswachters zullen worden ingezet. Bewoners is nadrukkelijk gevraagd om geen journalisten in hun huizen toe te laten. De winkeliers klagen steen en been, omdat zij vandaag hun zaak wel kunnen sluiten.

De Kamer bereikte gisteren nog geen overeenstemming over een resolutie tegen oud-minister Wathelet van Justitie die in 1992 verantwoordelijk was voor de vervroegde vrijlating van Dutroux. Bijna alle partijen, met uitzondering van de PSC (van Wathelet zelf), zijn het erover eens dat de Europese rechter beter kan opstappen. Maar er is nog onenigheid over de hardheid van de resolutie.

De grootste oppositiepartij VLD vindt dat de regering zich moet inspannen voor Wathelets ontslag. SP en PS zijn van mening dat een Kamerresolutie volstaat die simpelweg oproept tot het ontslag van Wathelet. De CVP is nog milder en vindt dat hem beter kan worden gevraagd de eer aan zichzelf te houden. Vandaag wordt over de resolutie gestemd.

Meer over