NIEUWSasielmaatregelen trump

Rechter wijst asielmaatregel Trump af

Een Amerikaanse gerechtshof heeft een streep gehaald door een belangrijke asielmaatregel van de regering van president Trump. Die dwong veel migranten om in Mexico te wachten terwijl hun asielaanvraag werd behandeld. Dat kan maanden of zelfs jaren duren.

Een jongetje speelt in een tentenkamp van migranten bij Tijuana in Mexico.  Beeld AFP
Een jongetje speelt in een tentenkamp van migranten bij Tijuana in Mexico.Beeld AFP

Sinds de invoering van het zogenoemde ‘blijf in Mexico’-beleid zijn bijna 60.000 asielzoekers teruggestuurd naar Mexico. Daar leven ze soms noodgedwongen in tentenkampen. Het federale hof van beroep in San Francisco oordeelde dat het beleid strijdig is met regels over migrantenrechten.

Hetzelfde hof verwierp vrijdag ook een andere asielmaatregel van de regering. Die maakte het migranten onmogelijk om asiel aan te vragen als ze illegaal de grens waren overgestoken, zonder zich te melden bij een officiële grensovergang.

Trump beschouwt het terugdringen van illegale migratie als een speerpunt. Hij beloofde tijdens zijn verkiezingscampagne in 2016 om een muur te bouwen aan de grens met Mexico en dat buurland te laten betalen voor de aanleg.

Het oordeel van het hof is een tegenvaller voor Trump, maar hoeft niet te betekenen dat zijn asielmaatregelen definitief van de baan zijn. Volgens waarnemers wordt de kwestie waarschijnlijk ook nog voorgelegd aan het hooggerechtshof.

Meer over