Rechter weigert KRO interview met gedetineerde

De KRO mag de in Amsterdam gevangen zittende Charles Zwolsman niet interviewen voor het actualiteitenprogramma Brandpunt. Dat heeft de president van de rechtbank in Den Haag woensdag in kort geding bepaald....

Brandpunt wilde het interview gebruiken voor een uitzending over zware criminaliteit in Nederland. Zwolsman, die vastzit wegens betrokkenheid bij een georganiseerde misdaadorganisatie in soft drugs, wilde wel meewerken aan de opname; de directeur van de penitentiaire inrichting in Amsterdam weigerde. Volgens de directeur ontstaat er op die manier een nadelig beeld van gedetineerden. Nieuwe Revu, HP/De Tijd, Vrij Nederland en NRC Handelsblad kregen wel toestemming voor een interview.

De omroep had het geding aangespannen tegen de Nederlandse staat. Volgens KRO-raadsman mr P. Hugenholz is de weigering in strijd met het gelijkheidsbeginsel - gelijke gevallen gelijke behandeling - en wordt er ten onrechte verschil gemaakt tussen gedrukte en audiovisuele media. De journalistenvakbond NVJ deelt die opvatting.

Dat bezwaar treedt minder op de voorgrond bij interviews voor de schrijvende pers, oordeelde de rechter. Hij bepaalde dat de directeur van een penitentiaire inrichting onderscheid tussen media mag maken.

Meer over