Nieuws

Rechter: wedstrijd FC Utrecht-Feyenoord mag wel naar zondag

De wedstrijd tussen FC Utrecht en Feyenoord vindt zondag plaats in Rotterdam, zoals de KNVB wil. Dat bepaalde de rechter vrijdagavond. FC Utrecht had een kort geding aangespannen tegen de KNVB, maar de rechter geeft de voetbalbond gelijk.

FC Utrecht verliest, in ieder geval in de rechtbank, zondag moet de club aan de bak tegen Feyenoord.  Beeld ANP
FC Utrecht verliest, in ieder geval in de rechtbank, zondag moet de club aan de bak tegen Feyenoord.Beeld ANP

Vanwege de finale van het Eurovisie Songfestival in Ahoy mocht Feyenoord van burgemeester Ahmed Aboutaleb de beslissende play-off om Europees voetbal zaterdagavond niet in Rotterdam spelen. De KNVB wilde de wedstrijd daarom verplaatsen naar zondagmiddag. Daar was Feyenoords tegenstander FC Utrecht het niet mee eens. Maar volgens de rechter heeft de KNVB voldoende bewezen dat er bijzondere omstandigheden zijn.

De kwestie draait in feite om het 'thuisvoordeel'. Maandag werd besloten dat bij de play-offduels weer publiek welkom is, wat de discussie over thuisvoordeel op het spits dreef. Voorafgaand aan het kort geding meldde Feyenoord vrijdagochtend op Twitter dat alle 6.500 beschikbare kaarten voor het duel, mits het zondagmiddag plaatsvindt, al door seizoenkaarthouders waren ‘geclaimed’.

In het kort geding stond het ‘Reglement play-off Europees ticket’ centraal – door de verschillende partijen het reglement ‘Poet’ genoemd. Utrecht wees in zijn pleidooi op artikel 6, waarin staat dat een wedstrijd die door de overheid in een bepaalde stad verboden is, ‘op dezelfde dag en hetzelfde tijdstip op neutraal terrein’ gespeeld moet worden. Als dat niet lukt, verliest de thuisspelende ploeg.

Utrecht eiste vrijdagmiddag dat de KNVB zich aan dit artikel houdt. ‘Voor FC Utrecht is het een voordeel om op neutraal terrein te spelen’, zei Utrecht-directeur Thijs van Es donderdag al tegen de NOS. ‘Als je daarvan afstapt, benadeel je dus ook FC Utrecht.’

De advocaat van Utrecht wees erop dat de KNVB had kunnen voorzien dat de finale op dezelfde dag en in dezelfde stad als het songfestival gespeeld zou moeten worden: ook de Rotterdamse voetbalclub Sparta maakte kans op een plek in het duel. Een bijkomend probleem voor Utrecht was volgens de club dat sommige spelers zondag al op vakantie gaan.

Uitweg

Het door Utrecht aangehaalde reglement biedt de KNVB, dat in het kort geding Feyenoord aan zijn zijde wist, echter een uitweg. In situaties ‘waarin niet is voorzien of waarin op grond van bijzondere omstandigheden naar de mening van het bestuur betaald voetbal afwijking noodzakelijk is’ mag de voetbalbond van de afgesproken regels afwijken.

Bovendien kan de wedstrijd volgens de KNVB wel verplaatst worden, omdat Feyenoord de noodzaak daarvan op tijd bij de voetbalbond had aangegeven – een voorwaarde in het algemenere reglement ‘Betaald voetbal’.

De KNVB hechtte in de rechtszaal ook gewicht aan het ‘thuisvoordeel’, dat Feyenoord volgens hetzelfde reglement ten deel valt, omdat het in de competitie boven Utrecht eindigde. De problemen voor Feyenoord als de wedstrijd niet verzet werd, achtte de bond groter dan de nadelige gevolgen voor Utrecht wanneer de wedstrijd een dag later gespeeld wordt.

Europees ticket

De winnaar van het duel verdient een plek in de tweede kwalificatieronde van de Europa Conference League, een nieuw bekertoernooi dat na de zomer van start gaat. Om toegelaten te worden tot het hoofdtoernooi moet Utrecht of Feyenoord drie voorrondes overleven.

Vorig seizoen greep Utrecht juist naast een Europees ticket omdat een duel tegen Feyenoord was afgeblazen. Vanwege de uitbraak van het coronavirus konden de twee clubs de bekerfinale niet spelen. Via die route had Utrecht zich voor de groepsfase van de Europa League kunnen kwalificeren. Als tegemoetkoming kreeg Utrecht toen zes ton uitgekeerd.

Meer over