Rechter VS: Heleen Mees niet schuldig aan stalking

De Nederlandse econome Heleen Mees heeft een grote overwinning geboekt in haar conflict met bankier Willem Buiter, een ex-minnaar die haar had aangeklaagd wegens stalking. Er komt geen proces, zo besloot maandag de New Yorkse rechter.

VAN ONZE CORRESPONDENT ARIE ELSHOUT

NEW YORK - Onmiddellijk daarna liet Mees via een van haar advocaten weten dat de kans groot is dat zij nu schadevergoeding zal eisen van Buiter.

De ontwikkelingen volgden elkaar razendsnel op in de rechtbank van Manhattan. Van het ene op het andere moment wisselden Mees en Buiter van rol. Was het eerst Mees die een straf boven het hoofd hing, nu is het Buiter die moet vrezen voor de rechter. Meteen al maandag zou er actie worden ondernomen tegen zijn werkgever, Citigroup, een van Amerika's grootste banken, zei Olav Haazen, een van de advocaten van de econome.

Hij wil de bank via de federale rechter dwingen informatie te geven over een aantal ontmoetingen tussen Buiter en Mees. Het is de eerste stap in het onderzoek dat de advocaat met Mees doet naar de mogelijkheid van een civiele zaak. De kans dat die er komt, is volgens Haazen 'aanzienlijk'.

Hij wees op de 'indrukwekkende' carrière die Mees in New York had opgebouwd. Ze was columniste van belangrijke Nederlandse kranten, gaf colleges aan New York University en werkte als consultant. 'Dat alles werd haar ontnomen op grond van beschuldigingen die geen stand hielden. In één dag was zij alles kwijt. Ze werd gearresteerd, zat vier dagen in de gevangenis en werd strafrechtelijk vervolgd. De schade die is aangericht, zowel financieel als emotioneel, is groot.'

Mees werd vorig jaar juli aangehouden, nadat Buiter aangifte had gedaan. Hij beschuldigde haar ervan dat zij hem en zijn gezin na een verbroken verhouding zou hebben bestookt met dreigende en seksueel getinte e-mails. Volgens Ira London, een andere advocaat van Mees, voelde zijn cliënte zich verbolgen en waren de mails in het licht van hun relatie normaal.

De rechter heeft nu beslist dat er geen enkele aanleiding is voor een strafproces. Als Mees het komende jaar 'geen problemen' veroorzaakt zal de zaak definitief worden geseponeerd. Zij zal er dan geen strafblad aan over houden. Wel moet zij veertien weken in behandeling bij een therapeut naar keuze. Volgens London is dat vanwege de stress die de zaak heeft veroorzaakt bij Mees. Hij zei er altijd vertrouwen in te hebben gehad dat 'haar onschuld' zou worden vastgesteld.

Buiter, een Amerikaans-Britse econoom van Nederlandse afkomst, kan niet in beroep gaan tegen de uitspraak. Dat betekent dat de aandacht zich nu zal verleggen naar de mogelijke civiele rechtszaak. Haazen zei dat die wel één tot twee jaar kan duren.

Dat hij daarin nu Citigroup wil betrekken, kan pijnlijk zijn voor Buiter, de topeconoom van de bank. Deze heeft tot nu toe alle publiciteit gemeden. Hij was bij geen van de rechtszittingen aanwezig. Volgens een verweerschrift van Mees is de getrouwde Buiter een notoire vrouwenversierder, die haar ruw afdankte als minnares.

De uitspraak van de rechter maakt ook de loodgieter gelukkig die vorig jaar juli Mees' borgsom van vijfduizend dollar betaalde waardoor ze Rikers Island kon verlaten. Hij belde London elke week met de vraag wanneer hij zijn geld zou terugzien. Mees zal hem bedanken voor 'zijn zeer gulle daad', aldus de ook in dat opzicht opgeluchte advocaat.

undefined

Meer over