Rechter vernietigt veroordeling Brendan Dassey uit 'Making a Murderer'

Een geruchtmakende moordzaak die het onderwerp vormde van de populaire Netflix serie 'Making a Murderer' is op zijn kop komen te staan nadat een federale rechter één van de veroordeelden heeft vrijgesproken. De destijds 16-jarige zwakbegaafde Brendan Dassey had de moord aanvankelijk bekend, maar volgens de rechter was hij door de politie misleid doordat hij de verzekering had gekregen dat hij geen straf zou krijgen als hij bekende.

Brendan Dassey bij zijn veroordeling Beeld ap
Brendan Dassey bij zijn veroordelingBeeld ap

Dassey herriep zijn bekentenis tijdens zijn proces. Desondanks werd hij in 2007 door een rechtbank in Wisconsin tot levenslang veroordeeld wegens het verkrachten en vermoorden van de journaliste Teresa Halbach, die in 2005 verdween. In een apart proces werd ook zijn oom Steven Avery wegens moord veroordeeld. Op diens terrein in het district Manitowoc had de politie de verbrande stoffelijke resten van het slachtoffer teruggevonden.

In hun 10-delige documentaire serie over de moordzaak zetten filmmakers Laura Ricciardi en Moira Demos vraagtekens bij het verloop van het onderzoek. Volgens hen had de politie van Manitowoc een appeltje met Avery te schillen, omdat hij eerder ten onrechte 18 jaar in de gevangenis had gezeten voor een verkrachting die hij, naar later uit dna-bewijs bleek, niet had begaan. Na zijn vrijlating spande Avery een zaak aan tegen de politie en de openbaar aanklager van Manitowoc waarbij hij miljoenen aan schadevergoeding eiste.

Twee jaar later werd Avery opnieuw opgepakt en beschuldigd van de moord op Halbach. Doorslaggevend was de bekentenis van zijn zwakbegaafde neef die de politie na lang aandringen vertelde dat Avery hem onder druk had gezet Halbach te verkrachten en mee te helpen haar stoffelijke resten te verbranden.

Volgens rechter William Duffin heeft de pro deo advocaat van Dassey aanvankelijk kreeg toegewezen 'onvergeeflijke' fouten gemaakt bij zijn verdediging van de zwakbegaafde jongen, onder meer door toe te staan dat Dassey mocht worden verhoord zonder dat hij erbij was. Op grond daarvan en de misleidende toezeggingen van rechercheurs aan Dassey besloot Duffin het vonnis tegen hem te vernietigen. Dassey komt nu over drie maanden vrij, tenzij de staat Wisconsin het proces overdoet.

Het is nog niet zeker wat de uitspraak betekent voor Avery, die altijd heeft betoogd dat hij er door de politie is ingeluisd. De nu 53-jarige Avery beschuldigde zijn voormalige advocaten, Dean Strang en Jerome Buting, er begin deze maand van dat zij prutswerk hadden afgeleverd. 'Als zij hun werk hadden gedaan, had ik hier nu niet gezeten', zei hij in een geluidsopname vanuit de gevangenis. De 54-jarige Avery zette hen na het uitkomen van de documentaireserie over de moordzaak aan de kant. Hij wordt nu bijgestaan door een nieuwe advocate, Kathleen Zellner, die eerder dit jaar meteen bij het Hooggerechtshof van Wisconsin beroep heeft aangetekend tegen zijn veroordeling.

Daarbij zal ze zich er waarschijnlijk op beroepen dat Avery's advocaten tekort zijn geschoten. Nu de rechter de veroordeling van Dassey heeft vernietigd, komt Avery er naar verwachting van Amerikaanse juristen sterker voor te staan, aangezien de verklaringen van zijn neef een belangrijke rol speelden in zijn zaak.

Lees ook

Making a Murderer, een tiendelige documentaireserie op Netflix, schetst een schokkend beeld van de rechtsgang in een moordproces in een uithoek van de VS (+).

Meer over