Rechter verbiedt pikken van namen op internet

Naampje-pik op het internet is in Nederland sinds donderdag verboden. Zes banken en financiële instellingen, waaronder Ohra en Delta Lloyd, wonnen een kort geding waarin zij hun internet-naam terugeisten....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Enkele maanden geleden besloten deze instellingen de stap te wagen naar de wereld van virtueel bankieren en verzekeren. Toen zij hun namen wilden laten registreren bij de bevoegde Amerikaanse instantie, bleken deze al te zijn vastgelegd. Maar niet door henzelf. De kleine Amsterdamse commissionair IMG Holland was al een jaar eerder met de namen aan de haal gegaan.

Het draait allemaal om de beruchte website-adressen met het achtervoegsel com om duidelijk te maken dat het om een commercieel bedrijf gaat. Zo dacht de zakenbank Bank Labouchere in februari een site te openen op het world wide web met als zoeknaam www.labouchere.com. Maar wie deze naam intikt, belandt niet bij Labouchere, maar bij IMG dat zijn oordeel geeft over de beleggingsproducten van de zakenbank.

Hetzelfde geldt voor SNS Bank, VSB Bank, Staal Bankiers, en de eerder genoemde Ohra en Delta Lloyd. Het slimmigheidje van IMG is bedoeld om handel los te peuteren van geïnteresseerde beleggers.

De registratie van andermans namen heeft weinig voeten in de aarde. Internic Network Solutions in de Verenigde Staten, dat de namen uitgeeft, hanteert het principe: wie het eerst komt, het eerst maalt.

De banken en verzekeraars die een fraaie internet-etalage wilden inrichten met hun producten, waren ziedend op IMG. Twee weken geleden eisten zij in een kort geding hun naam terug. De rechter heeft nu bepaald dat IMG inbreuk heeft gepleegd op de handelsnamenwet en de merkenwet. 'De commissionair moet de namen zo snel mogelijk terug geven', zegt IMG's advocaat Jan van Diepen.

Hij is verbaasd dat de rechter tot deze conclusie is gekomen, omdat in een eerdere Nederlandse internet-zaak tussen access-provider X-link en info-provider XX-link dezelfde rechter vonniste dat verwarring tussen de twee namen niet waarschijnlijk was. Beide bedrijven konden daarom hun vrijwel identieke naam handhaven.

In het geding tegen IMG is de rechter gezwicht voor de mogelijke gevolgen van een beslissing in het voordeel van IMG, vindt Van Diepen. 'Als IMG in het gelijk was gesteld, had het grote consequenties gehad', zegt hij.

'In feite zegt de rechter dat iemand een bijzonder goede reden moet aanvoeren om andermans bedrijfsnaam te gebruiken', zegt Van Diepen. Daarmee snijdt de Nederlandse wet de weg af voor 'grabbing', het registreren van internet-domeinnamen om die later voor veel geld te verkopen aan de eigenlijke bezitter.

De uitspraak heeft geen internationale betekenis. Dat is relevant, omdat een geslepen zakenman in Hong Kong enkele Nederlandse beursfondsen heeft beroofd van hun internet-naam.

Meer over