Nieuws

Rechter: vader Britney Spears is per direct geen toezichthouder meer

Jamie Spears is door een Amerikaanse rechter per direct ontzet uit zijn functie als toezichthouder van zijn dochter Britney Spears. Rechter Brenda Penny ging ook akkoord met de aanstelling van een tijdelijke vervanger die is aangedragen door het juridische team van de zangeres.

Fans van Britney Spears nemen kennis van de beslissing van de rechter bij de rechtbank in Los Angeles. Beeld REUTERS
Fans van Britney Spears nemen kennis van de beslissing van de rechter bij de rechtbank in Los Angeles.Beeld REUTERS

Britney Spears’ advocaat Mathew Rosengart hield een fel pleidooi waarin hij duidelijk maakte dat zijn cliënt geen dag langer onder het toezicht van haar vader wil staan. Wel is de ontzetting tijdelijk; Rosengart vroeg de rechtbank om eerst onderzoek te doen naar de gedragingen van haar vader, voordat hij voorgoed wordt verwijderd als toezichthouder. In een documentaire van The New York Times die deze week werd uitgezonden, kwam naar voren dat Britney Spears’ management en haar vader onder het mom van ‘beveiliging’ mogelijk haar telefoon en sms-verkeer hebben afgeluisterd. Mocht dit kloppen, dan is het in strijd met de wet in de staat Californië, waar Spears woont.

Jamie Spears werd in 2008 aangesteld nadat de zangeres een mentale inzinking had, maar zou zijn rol volgens de advocaten van Britney in de loop der tijd misbruikt hebben. Spears ging relatief kort na haar inzinking alweer full-time aan de slag. Ze nam meerdere albums op en verdiende miljoenen met een zeer succesvolle serie optredens in Las Vegas. Toch werd het curatorschap, wat doorgaans bedoeld is voor mensen die niet voor zichzelf kunnen zorgen of beslissen, tot nu toe niet opgeheven.

De zangeres getuigde in juni van dit jaar via een videoverbinding voor het eerst over het 13 jaar durende curatorschap en de rol die haar vader hierin speelt. Volgens Spears moest ze de afgelopen jaren optreden ook als ze daar zelf niets voor voelde en werd ze gedwongen om lithium te slikken toen ze aangaf dat ze het rustiger aan wilde doen. Ook zei de zangeres, die twee kinderen heeft met haar ex-man Kevin Federline, dat ze graag nog een baby wilde, maar dat ze tegen haar wil een spiraaltje heeft dat ze niet mag laten verwijderen. Ze omschreef haar levenssituatie als ‘traumatiserend' en zei dat ze niet goed was voorgelicht over haar rechten. Naar aanleiding van die hoorzitting stapte haar advocaat op en huurde Spears entertainmentadvocaat Rosengart in.

Die sprak na de zitting op woensdag in Los Angeles kort met de media en bedankte in het bijzonder de fans van de zangeres. ‘Mijn cliënt is ontzettend blij en deze beslissing is een substantiële stap voorwaarts richting haar vrijheid. Er is heel hard gewerkt om dit voor elkaar te krijgen, het was zeer intens. Ik ben trots en Britney is trots. De inspanningen van Britneys fans zijn van groot belang geweest in deze zaak en dankzij hen heeft mijn bedrijf de bal uiteindelijk in het doel weten te schoppen. Dit is een prachtige teamprestatie,’ aldus Rosengart.

Vanaf nu gaat accountant John Zabel tijdelijk de zaken waarnemen. Deze adviseur is volgens Rosengart gespecialiseerd in financiële begeleiding. Op 12 november doet de rechter definitief uitspraak over beëindiging van het toezicht. Het vermogen van Spears waar het bewind over wordt gevoerd, bedraagt 60 miljoen dollar (bijna 52 miljoen euro).

Meer over