voorbeschouwingHaga Lyceum

Rechter spreekt zich uit over aanwijzing tegen Haga Lyceum

Minister Arie Slob (Onderwijs) hoort maandag of hij mocht eisen dat het bestuur van het Cornelius Haga Lyceum zou opstappen. De omstreden islamitische school spande een rechtszaak aan tegen de zogeheten aanwijzing van de minister.

Leerlingen en schoolleiding komen aan bij het gerechtshof in november 2019, waar het hoger beroep van het Cornelius Haga Lyceum dient over de publicatie van het rapport van Inspectie van het Onderwijs.Beeld ANP

Het Haga Lyceum raakte vorig jaar maart in opspraak nadat inlichtingendienst AIVD had gewaarschuwd voor anti-democratisch onderwijs, salafistische invloeden en banden met een terroristische organisatie. Na uitgebreid onderzoek van de Onderwijsinspectie eiste minister Slob dat het bestuur zou plaatsmaken

De inspectie concludeerde in een vernietigend rapport dat er sprake is van financieel wanbeheer en problemen met het burgerschapsonderwijs. Ook zou de school onvoldoende afstand nemen van mensen met extreme ideeën.

De school, die altijd heeft volgehouden niets verkeerd te hebben gedaan, spande verschillende rechtszaken aan en wist daarmee al te voorkomen dat minister Slob de geldkraan zou dichtdraaien. Maandag oordeelt de rechtbank in Amsterdam of de aanwijzing van de minister op rechtmatige wijze tot stand is gekomen.

Interessant daarbij is in hoeverre de rechtbank het rapport van de Commissie van Toezicht op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (CTIVD) meeweegt. De CTIVD gaf de AIVD onlangs een tik op de vingers, omdat de ambtsberichten waarmee de dienst waarschuwde voor gevaarlijke ontwikkelingen bij het Haga Lyceum deels onzorgvuldig, ongenuanceerd of onrechtmatig waren.

Overigens lijkt het conflict tussen overheid en school ook na maandag niet ten einde. De kans is groot dat de verliezende partij hoger beroep aantekent bij de Raad van State. Het kan nog maanden duren voordat die tot een uitspraak komt.

DE HAGA-SAGA: DIT GING ERAAN VOORAF

Voor wie het overzicht kwijt is, zetten we de belangrijkste gebeurtenissen uit de roerige geschiedenis van de omstreden islamitische school op een rij.

Minister Arie Slob (Onderwijs) verzocht het bestuur van het Haga Lyceum deze zomer om op te stappen. ‘Deze bestuurders moeten echt uit de school verdwijnen’, zei hij in een interview met de Volkskrant. Directeur-bestuurder Soner Atasoy reageerde furieus: ‘We worden genaaid in het kwadraat.’

Aanleiding voor de ophef is een zeer negatief rapport dat de Onderwijsinspectie opstelde over de school. Bewijzen voor salafistisch onderwijs zijn niet gevonden, maar op het gebied van bestuur en financiën is er scherpe kritiek. De school probeerde – tevergeefs – de publicatie van het rapport te voorkomen.

De veiligheidsdienst AIVD heeft onrechtmatig en onzorgvuldig gehandeld bij het uitbrengen van twee ambtsberichten over het Cornelius Haga Lyceum, bleek uit onderzoek van toezichthouder CTIVD. Zo zijn de beweringen over banden van de schoolleiding met terroristen ‘onvoldoende onderbouwd’.

De Volkskrant kwam tijdens meer dan tien bezoeken en tientallen gesprekken met de schoolleiding, docenten, medewerkers, ouders, vrijwilligers en externen geen bewijzen tegen van salafistische invloeden of antidemocratisch onderwijs. Lees de longread of luister naar de podcast waarin verslaggevers Tjerk Gualthérie van Weezel en Rik Kuiper hun verhaal doen.

Meer over