Update

Rechter: Spekman mocht Merkies bekritiseren

PvdA-voorzitter Hans Spekman hoeft zijn uitspraken over Europarlementariër Judith Merkies niet te rectificeren. Dit bepaalde de rechter vandaag. Merkies vond dat Spekman haar naam bezoedeld had, door te suggereren dat zij niet zuiver was omgegaan met dagvergoedingen. Zij eiste in een kort geding rectificatie. Van de rechter hoeft dit dus niet.

Willem de Gelder
Europarlementariër Judith Merkies Beeld anp
Europarlementariër Judith MerkiesBeeld anp

Volgens de rechter moet een politicus over een dikke huid beschikken en tegen kritiek kunnen, ook door een partijvoorzitter. Spekman heeft hierin geen grens overschreden. De partijvoorzitter zegt 'tevreden' te zijn met de uitspraak. 'We laten een onverkwikkelijke zaak achter ons en we gaan ons nu richten op de campagne', aldus Spekman via zijn woordvoerder.

Europarlementariër Merkies spande het kort geding aan, nadat Spekman in een brief aan de PvdA-leden de suggestie had gewekt dat zij bijna 85 duizend euro aan dagvergoedingen achterover had willen drukken. Een interne gedragscode stelt dat zij tweederde van deze vergoedingen terug moet storten naar het Europees Parlement. Volgens Merkies had zij dit ook gedaan. Hierbij wees ze op een rapport van de Commissie Naleving Gedragscode van de PvdA, waarin dit inderdaad stond. Het partijbestuur stelde ter verweer dat ze inderdaad wel had betaald, maar dat ze dit drie jaar te laat had gedaan. De gebeurtenissen waren voor de PvdA één van de redenen om Merkies te weigeren als kandidaat-lijsttrekker voor de Europese verkiezingen.

Twijfel aan integriteit
Tijdens het kort geding, twee weken geleden, bracht het PvdA-bestuur nog enkele feiten naar voren waaruit bleek dat de integriteit van Merkies inderdaad te betwijfelen was. Zo zou zij het wachtgeld hebben willen gebruiken voor het inhuren van een extra medewerker. De rechter deed toen echter nog geen uitspraak, maar beval de partijen nog eenmaal een schikkingspoging te doen. Toen dit niet lukte, kwam er alsnog een uitspraak.

Merkies zal tot aan de verkiezingen in mei in het Europees Parlement blijven, maar zal zich onder deze omstandigheden niet kandideren voor de lijst, laat haar woordvoerder weten.

Meer over