NieuwsFusie postbedrijven

Rechter niet akkoord met fusie PostNL en Sandd

De fusie tussen de postbedrijven PostNL en Sandd is niet rechtsgeldig. De vergunning die de regering heeft verleend is niet in orde. Tot dat oordeel komt de rechtbank van Rotterdam in een zaak die was aangespannen door twee postbedrijven tegen de fusie. PostNL meent dat het te laat is om de fusie af te blazen.

Een postbezorger van Sandd in Den Haag. Beeld Hollandse Hoogte / Robin Utrecht
Een postbezorger van Sandd in Den Haag.Beeld Hollandse Hoogte / Robin Utrecht

Door de fusie van PostNL en Sandd zou een monopolist ontstaan. Om die reden ging de marktwaakhond Autoriteit Consument & Markt (ACM) eerder niet akkoord met de samenvoeging. Staatssecretaris Keijzer van Economische Zaken besloot dat besluit echter te negeren en deed daartoe een beroep op een uitzonderingsgrond in de mededingingswet. De rechter oordeelt nu echter dat zij dat niet zorgvuldig genoeg heeft gedaan.

De voornomen fusie is ingegeven door de krimpende postmarkt. De twee bedrijven menen dat zij elkaar te veel in de weg zitten. Keijzer toonde zich gevoelig voor hun argumenten: ‘De toestemming is verleend om te zorgen dat postbezorging betaalbaar, beschikbaar en betrouwbaar blijft in een sterk krimpende markt.’

Het was voor het eerst dat het kabinet een beroep deed op artikel 47 van de uitzonderingsbepaling in de wet. De staatssecretaris stemde onder voorwaarden in met de fusie. Zo stelde Keijzer dat de postzegelprijs niet harder mag stijgen dan de kosten voor postbezorging. Ook moest PostNL andere (regionale) postbedrijven toegang verlenen tot zijn netwerk.

in een eerste reactie laat PostNL weten dat de fusie een voldongen feit is omdat de integratie van Sandd al is afgerond en al het personeel sinds februari dit jaar onder de paraplu van PostNL post bezorgt.

Lees ook

Fusie PostNL en Sandd moet postbezorging redden
PostNL koopt voor 130 miljoen euro zijn grootste concurrent op, de zakelijk postbezorger Sandd. Daarmee wordt PostNL – het nieuwe bedrijf behoudt die naam – de enige postbezorger van betekenis in Nederland, mits een daarvoor noodzakelijke wetswijziging doorgang vindt.

Duizenden Sandd-medewerkers gaan niet in op aanbod PostNL na fusie
De bezorgers van Sandd is een baan beloofd, maar werkroosters en een andere werkwijze blijken een obstakel.

Mr. Postman verkent het nieuwe normaal
Na ruim veertig jaar in de journalistiek wordt Bart Jungmann postbezorger. Hoe vergaat het hem en zijn collega’s in de anderhalvemeter­samenleving? ‘Postbezorging doet er weer toe.’

Meer over