Rechter legt acht jaar op voor grote hajshandel

De voorheen Arnhemse hasjhandelaar Ahmed C. (38) is donderdag bij verstek veroordeeld tot 8 jaar cel. De rechtbank in Arnhem vindt bewezen dat C. - die inmiddels naar Marokko is verdwenen - zeker 5400 kilo hasj heeft ingevoerd.

redactie
null Beeld ANP
Beeld ANP

C. werd in zijn handel bijgestaan door zijn halfbroer in Marokko, Khalid el B. (49), die 4 jaar cel kreeg opgelegd. De straffen zijn zoals de officier van justitie had geëist. Marokko levert geen onderdanen uit.

De aanklager zei over de omvang van deze zaak dat gevierde hasjbazen als Willem Holleeder en wijlen Charles Zwolsman bij deze handelaar verbleken.

C. liet hasj met zeiljachten vanuit Marokko naar Nederland varen. Illegale winst werd contant naar Spanje en Marokko gebracht en op rekeningen gestort. Ook investeerde C. in vastgoed in Spanje, Marokko en Nederland, in zeiljachten voor de drugshandel en in zeker 12 exclusieve auto's. Via een trust die medeverdachten hielpen opzetten, investeerde hij een miljoen euro in de bouw van zeiljachten in Turkije, aldus de rechtbank. Met valse documenten probeerde C. de schijn te wekken dat zijn inkomen legaal was.

Het onderzoek begon in 2008 met huiszoekingen op diverse plaatsen in Gelderland. Twaalf verdachten zijn inmiddels veroordeeld tot gevangenisstraffen of werkstraffen voor het helpen smokkelen, handelen of witwassen.

Er zijn twee hasjtransporten onderschept, waaronder een zeetransport van 1620 kilo in 2007 bij Terschelling. De inmiddels 79-jarige Harlingse kapitein kreeg eind januari 9 maanden cel. Een vrachtwagentransport van 2685 kilo is in Huissen, bij Arnhem, onderschept.

Meer over