Rechter in Turkije vermoord

Een gewapende man heeft woensdag in Ankara een vooraanstaande rechter doodgeschoten en vier anderen verwond bij een aanval op de hoogste Turkse rechtbank....

APAFP en Reuters

De schutter viel de rechters vermoedelijk aan vanwege een omstreden uitspraak die de bestuursrechtbank in februari deed. Toen bepaalde rechter Mustafa Birden dat leraressen, die op hun werk geen hoofddoek mogen dragen, hun hoofd ook niet mogen bedekken als zij onderweg zijn naar school. Turkije is een islamitisch land met een strikt seculier staatssysteem.

Mustafa Birden zou na het vonnis doodsbedreigingen hebben ontvangen. Hij werd gisteren in de buik geraakt. Artsen konden het leven van rechter Mustafa Yucel Ozbilgin echter niet redden. Hij werd in het hoofd geraakt en overleed ’s middags aan zijn verwondingen. De andere rechters liepen slechts lichte verwondingen op.

De schutter, geïdentificeerd als de 29-jarige Alpaslan Aslan, leegde zijn wapen tijdens een vergadering van de Tweede Kamer waarvan Birden president is. De Kamer houdt zich onder meer bezig met onderwijszaken. Het hoofddoekvonnis heeft veel woede gewekt onder streng gelovige moslims. Birden staat bekend om zijn strikte interpretatie van het seculiere systeem.

Het is Turkse vrouwen bij wet verboden om scholen of andere openbare gebouwen met hoofddoeken om te betreden. Echtgenotes van bewindslieden worden bij officiële gelegenheden geweerd als ze een hoofddoek dragen. Ook de echtgenote van premier Recept Tayyip Erdogan, Emine, draagt een hoofddoek en Erdogans op islamitische leest geschoeide AK-partij maakt er geen geheim van dat zij het hoofddoekverbod in overheidsgebouwen en aan universiteiten wil opheffen.

De regering-Erdogan had het oordeel van de rechtbank eerder illegaal genoemd. De regerende AK-partij heeft haar wortels in het islamitisch fundamentalisme. Maar Erdogan reageerde snel op de schietpartij. ‘Ik vervloek en veroordeel dit incident.’

Andere autoriteiten reageerden geschokt en hebben de schietpartij veroordeeld als een aanval op de seculiere staat. De zaak gaat volgens president Ahmet Necdet Sezer de geschiedenis in als een ‘zwarte vlek in de historie van de republiek’. Deniz Baykal van de oppositionele Republikeinse Volkspartij legt de schuld bij het regeringsbeleid.

In de islamitische pers werden de rechters met naam en toenaam genoemd, met hun foto’s erbij. De rechtbank had onlangs geklaagd dat zijn rechters doelwit van aanslagen konden worden, aldus de zender CNN-Turk.

Meer over