nieuws

Rechter haalt streep door Airbnb-verbod in drie Amsterdamse wijken, maar nieuwe wet ligt klaar

Amsterdam heeft ten onrechte vakantieverhuur van woonruimte verboden in delen van de binnenstad. Dat bepaalde de bestuursrechter vrijdag in een zaak die was aangespannen door onder meer Amsterdam Gastvrij. Die behartigt de belangen van huizenbezitters die hun woning verhuren via Airbnb of een ander platform.

Toeristen lopen met hun koffers over de Amsterdamse grachten. Beeld anp
Toeristen lopen met hun koffers over de Amsterdamse grachten.Beeld anp

De uitspraak is een tegenvaller voor de gemeente Amsterdam die het liefst particulier vakantieverhuur helemaal zou verbieden. Platforms als Airbnb trekken volgens de hoofdstad veel budgettoeristen die relatief veel overlast veroorzaken en weinig opleveren voor de Amsterdamse economie. Het verbod is een belangrijk onderdeel voor een recent gepresenteerd plan om de leefbaarheid van de binnenstad te verbeteren.

Zo’n totaalverbod is juridisch nog niet mogelijk. Amsterdam gebruikt sinds 1 juli vorig jaar de regelgeving omtrent overlast in drie toeristische wijken: Burgwallen-Oude Zijde, Burgwallen-Nieuwe Zijde en de Grachtengordel-Zuid. Volgens de rechter mag Amsterdam zich niet uitspreken over vakantieverhuur in een hele wijk, omdat de Huisvestingswet daar niet in voorziet. Wel kan de gemeente op een andere manier ingrijpen, zegt de rechter, zoals al gebeurt in alle Amsterdamse wijken. Vakantieverhuur mag alleen met een vergunning, voor maximaal dertig nachten per jaar aan ten hoogste vier personen.

Aanpassing wet toeristische verhuur

‘De overlast liep in een aantal wijken echt de spuigaten uit’, zegt een woordvoerder van de gemeente. ‘Daarom voerden we die wijkverboden in.’ Dat was volgens de rechter net een jaar te snel, stelt zij. Dankzij een aanpassing van de wet toeristische verhuur per 1 januari 2021 verwacht zij geen verdere problemen bij het aanwijzen van verbodsgebieden voor particuliere vakantieverhuur. ‘Zolang de noodzaak ervan maar goed wordt onderbouwd.’