NieuwsNertsenfokkerijen

Rechter geeft toestemming: ruimen van nertsenfokkerijen begonnen

In Deurne is zaterdagochtend begonnen met de ruiming van de eerste nertsenfokkerij. Dat heeft een woordvoerster van gezondheidsdienst NVWA laten weten. Het gaat om ongeveer 1.500 teven met pups. De fokkerijen worden geruimd omdat het coronavirus er heerst.

Een nertsenfokkerij in het Brabantse MillheezeBeeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant

Het ruimen volgt op de uitspraak vrijdagavond in een kort geding dat  dierenrechtenorganisaties hadden aangespannen om het vergassen van de dieren te voorkomen. 

Het gaat om zeven nertsenfokkerijen op negen locaties in het oosten van Brabant en het noorden van Limburg. Bij deze bedrijven zijn dieren aangetroffen met corona. Via deze dieren zijn mensen besmet geraakt met het virus, die vervolgens weer huisgenoten hebben besmet. Daarop besloot het ministerie van Landbouw om alle dieren op de getroffen fokkerijen te vergassen.

Op de andere fokkerijen zal komende week worden geruimd. Volgens de NVWA is hiervoor gekozen ‘omdat men nog weinig ervaring heeft in het ruimen’. Het personeel in Deurne zal de nertsen vergassen met koolmonoxide en daarna afvoeren. Zondag wordt het bedrijf schoongemaakt en ontsmet.

Het kort geding zou eigenlijk maandagochtend pas dienen, waardoor het ruimen op zijn vroegst op dinsdag kon beginnen. Het ministerie drong aan op een spoedbehandeling ‘uit angst voor wanordelijkheden’ dit weekeinde. Daarvoor zouden ‘signalen’ zijn.

De dierenrechtenorganisaties Animal Rights en Bont voor Dieren eisten vrijdag dat de getroffen bedrijven niet worden geruimd, maar geïsoleerd. Dat alternatief is bij de autoriteiten ook besproken, zo blijkt uit vergaderverslagen. Bij isolatie zou het virus in een of twee maanden op de bedrijven kunnen ‘uitrazen’. Met het ruimen wordt de ‘gemakkelijkste weg’ gekozen, betoogde de advocaat van de actiegroepen vrijdag in de rechtbank van Den Haag.

Niet serieus overwogen

Het isoleren van de bedrijven zou niet serieus zijn overwogen. Ook zou er nauwelijks oog zijn geweest voor het welzijn van de dieren. De bedrijven zelf zouden belang hebben bij ruimen, omdat ze dan financiële compensatie krijgen, aldus de actiegroepen.

Isoleren is niet verantwoord, betoogde Christianne Bruschke, de hoogste veterinair adviseur van de minister van Landbouw. Volgens Bruschke is inmiddels al bij tien nertsenfokkerijen corona aangetroffen. ‘We zien dat op twee bedrijven meer dan 90 procent van de volwassen dieren geïnfecteerd zijn. De pups hebben nu nog antistoffen, maar die antistoffen gaan dalen. Daardoor bestaat het risico dat die pups alsnog geïnfecteerd raken in de loop van de tijd. Dat zou betekenen dat deze bedrijven heel langdurig gecontroleerd moeten worden.’

Het coronavirus zou volgens Bruschke dan nog lang aanwezig blijven in de fokkerijen, terwijl de pandemie onder mensen aan het afnemen is. ‘Tien of meer virusbronnen in een afnemende pandemie, dat is een risico dat wij niet willen nemen. We versoepelen de maatregelen voor mensen, maar als dierenbedrijven een virusbron blijven, dan wordt dat een heel groot risico voor mensen.’

De zaak diende bij het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb). De nertsenbedrijven waren wel uitgenodigd bij de zitting, maar waren niet aanwezig. Uiterlijk eind 2023 moeten alle nertsfokkerijen gesloten zijn, maar dat staat los van de corona-uitbraak.

Heel Gemert-Bakel, inclusief CDA, wil ruiming besmette nertsenbedrijven
Nederlands ‘nertsenhoofdstad’ Gemert-Bakel is een brandhaard van het corona­virus gewor­den. Dus heeft de gemeente een motie aangenomen die minister Schouten oproept hard in te grijpen.

Meer over