NieuwsPeter R. de Vries

Rechter fluit OM terug, Peter R. de Vries mag wel vertrouwelijk met kroongetuige bellen

Peter R. de Vries heeft een overwinning geboekt in zijn strijd om kroongetuige Nabil B. als vertrouwenspersoon bij te staan. De misdaadjournalist mag via een afgeschermde advocatenlijn bellen met de kroongetuige. Dat heeft de Haagse rechtbank bepaald.

Peter R. de Vries komt aan bij de extra beveiligde rechtszaal van het justitieel complex op Schiphol voor het Marengo-proces.  Beeld Marcel van den Bergh
Peter R. de Vries komt aan bij de extra beveiligde rechtszaal van het justitieel complex op Schiphol voor het Marengo-proces.Beeld Marcel van den Bergh

Volgens de rechters heeft de kroongetuige van liquidatieproces Marengo het recht om vertrouwelijk te spreken met De Vries, die als zijn adviseur, vertrouwenspersoon en woordvoerder optreedt. Het Openbaar Ministerie verzette zich hier tegen. Deze tegenwerking is ‘onrechtmatig’, aldus het vonnis.

In maart benaderde Nabil B. misdaaddeskundige De Vries en advocaat Peter Schouten. B.’s eerdere advocaat, Derk Wiersum, werd in september 2019 doodgeschoten, diens anonieme opvolgers stopten uit veiligheidsoverwegingen of om botsende karakters. Na twee ontmoetingen met B. besloten Schouten en De Vries om op het verzoek van de kroongetuige in te gaan.

Het OM liet in mei weten dat het geen bezwaar had tegen Schouten als advocaat. Ook raadsman Onno de Jong was inmiddels toegetreden tot het verdedigingsteam. Justitie had wel bezwaar tegen de rol van Peter R. de Vries als vertrouwenspersoon. ‘Het OM kan aan iemand die geen advocaat is niet dezelfde privileges toekennen als aan een rechtsgeleerd raadsman.’

Vertrouwelijke dossierstukken

Het OM stelde onder meer dat het De Vries geen toegang tot de kroongetuige mag verschaffen en hem geen vertrouwelijke dossierstukken mag geven. Ook weigerde justitie een zogenoemd geheimhouders-nummer beschikbaar te stellen. Dit zijn telefoonnummers waarop advocaten, zonder afgeluisterd te worden door de politie, kunnen bellen met hun cliënten.

Advocaat Schouten zei eerder dat hij dacht dat er een andere reden was waarom het OM zo moeilijk deed, ‘Peter is een pittig mens, en het OM heeft veel fouten gemaakt’.

Maar het OM stelde dat De Vries geen recht op deze privileges had, omdat hij als niet-advocaat ‘niet gebonden is aan de tuchtrechtelijke waarborgen’. Advocaten hebben geheimhoudingsplicht en een verschoningsrecht, en De Vries heeft dat niet, aldus het OM.

De rechtbank is het hier niet mee eens. Uit het vonnis van 5 oktober, dat nu voor het eerst naar buiten komt, blijkt dat de rechters vinden dat liquidatieproces Marengo ‘een extreem complexe en mediagevoelige strafzaak is’.

Het draait om zeventien verdachten, vijf moorden, drie pogingen daartoe en het voorbereiden van liquidaties. Meerdere verdachten hangt een levenslange celstraf boven het hoofd, onder wie hoofdverdachte Ridouan T. De verklaringen van kroongetuige Nabil B. vormen, samen met ontsleutelde berichten van cryptotelefoons, het belangrijkste bewijs.

Negatief daglicht

Volgens de rechters is het al meerdere malen gebeurd dat de kroongetuige door advocaten van medeverdachten in een negatief daglicht is gesteld. Volgens hen maakt in deze uitzonderlijke strafzaak ‘het uitdenken en uitvoeren van een mediastrategie deel uit van de door een advocaat te bepalen processtrategie’. De Vries is daarvoor de meest geschikte persoon, aldus Schouten.

Op 1 juli is De Vries bij het advocatenkantoor van Schouten in dienst getreden als adviseur en woordvoerder. Volgens de rechtbank mag Schouten daarom De Vries betrekken bij het Marengo-proces, en geldt de geheimhoudingsplicht en het verschoningsrecht nu ook voor De Vries.

Het OM laat weten in hoger beroep te gaan om het besluit aan te vechten. Volgens De Vries kan hij inmiddels vertrouwelijk met de kroongetuige bellen. Hij heeft ook een procedure aangespannen zodat hij B. kan bezoeken. ‘Dat is de volgende stap. Het met elkaar kunnen bellen voor overleg, had prioriteit.’ Andere privileges, zoals toegang tot het dossier, zal hij niet aanvechten. ‘Onno, Peter en ik vormen een driemanschap. Zij hebben toegang tot het dossier.’

De Vries werd bekend als misdaadjournalist, maar vervult inmiddels vele rollen. Al eerder was hij als vertrouwenspersoon van nabestaanden betrokken bij strafzaken, zoals die van Nicky Verstappen. En als goede bekende van de familie Holleeder bracht hij de zussen, die in het geheim verklaringen tegen hun broer wilden afleggen, in contact met justitie.

Meer over