Rechter dwingt tot opheffing fonds OAMF

Op korte termijn moet de beheerder en bewaarder van het OAMF Rentefonds een participantenvergadering bijeenroepen waar tot liquidatie van het fonds kan worden besloten....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) had het kort geding aangespannen omdat de koers van de participatiebewijzen structureel te laag is. Opheffing van OAMF en verkoop van de door het fonds gehouden obligaties is voor de participatiehouders het voordeligst.

Bij een vergadering van participanten op 19 april sprak 82 procent zich uit voor liquidatie. Beheerder Orco weigerde zich daar echter bij neer te leggen.

De VEB stapte daarop naar de rechter. Die heeft de effectenbezitters nu op een cruciaal punt gelijk gegeven, door te stellen dat de participanten de eigenaars zijn van het fonds en dat zij dus zelf over liquidatie mogen beslissen. Fondsbeheerder Orco heeft dit altijd bestreden en gesteld dat alleen beheerder en bewaarder tot opheffing kunnen besluiten. De rechter acht dit niet redelijk.

De VEB toonde zich gisteren verheugd. 'Er is een principiële uitspraak gedaan: participanten hebben de beschikking over hun fondsvermogen', aldus een woordvoerster. De VEB gaat participanten oproepen de aanstaande vergadering massaal bij te wonen.

Orco-advocaat mr K. Frielink verwacht dat een uitspraak in het spoed-appèl dat hij heeft aangetekend zeker twee maanden op zich zal laten wachten. 'In de tussentijd zullen wij onder voorbehoud loyaal uitvoering geven aan het vonnis', zei Frielink gisteren. Over zes tot acht weken kan de geëiste vergadering plaatshebben, zo verwacht hij.

Frielink vindt dat de uitspraak 'een bom legt' onder fondsen voor gemene rekening. 'De beslissingen van de rechter passen in onze plannen om dit najaar met een exit-regeling te komen', aldus de advocaat, 'alleen legt dit wat meer tijdsdruk.'

Op de Amsterdamse effectenbeurs steeg de koers van het OAMF Rentefonds na de bekendmaking van het vonnis met vijftig cent tot 13,50 gulden. De intrinsieke waarde is nu nog ongeveer drie kwartjes hoger.

Volgens OAMF-adviseur N. Vink zal dat verschil bij een liquidatie vrijwel volledig opgaan aan de afkoop van het managementcontract van Orco. 'Door de koersstijgingen creëren de beleggers eigenlijk nu al hun eigen exit-regeling.'

Meer over