Rechter: betere voorzieningen voor vluchtelingen in 'jungle' Calais

De Franse staat moet binnen acht dagen betere sanitaire voorzieningen treffen in de 'jungle' bij Calais, het geïmproviseerde kamp waar naar schatting zesduizend migranten verblijven. De rechter in Lille gaf de staat opdracht tien waterpunten te creëren, vijftig toiletten aan te leggen en het ophalen van vuilnis beter te organiseren.

Migranten in de 'jungle' van Calais. Beeld afp
Migranten in de 'jungle' van Calais.Beeld afp

Verschillende hulpverleningsorganisaties hadden een kort geding aangespannen. De rechter gaf ze gedeeltelijk gelijk, maar wees ook een aantal eisen af. Zo hadden de organisaties geëist dat het kamp ontmanteld zou worden en de zesduizend migranten elders ondergebracht zouden moeten worden. Evenmin hoeft de staat de migranten twee maaltijden per dag te verschaffen. De prefect van het departement Pas de Calais, de hoogste vertegenwoordiger van de staat, liet weten tevreden te zijn over het vonnis. Veel van de geëiste verbeteringen zouden reeds gepland zijn of al uitgevoerd. De advocaat van de hulpverleningsorganisaties sprak van 'een eerste overwinning', zelfs 'al is zij niet helemaal bevredigend, vooral niet wat betreft de ontmanteling van het kamp, die wij blijven eisen.'

Calais is al jaren een pleisterplaats voor migranten die naar Groot-Brittannië willen. Tot vorig jaar bedroeg het aantal migranten twee- tot drieduizend. Sinds de zomer is de 'jungle' enorm gegroeid. Eind juli werd de Kanaaltunnel elke avond bestormd door duizenden migranten. Daarna werden de veiligheidsmaatregelen verscherpt. Sindsdien lijken minder mensen de overkant te halen, waardoor de 'jungle' in omvang is toegenomen. Daarnaast is het aantal migranten in heel Europa toegenomen.

Lees ook: Undercover als illegaal in de 'Jungle' van Calais

Als journalist Hassan zich in de 'Jungle' bij Calais voordoet als Iraanse illegaal om het leven van migranten van binnenuit op te tekenen, komt hij al snel in contact met Koerdische mensensmokkelaars. Voor 1.250 pond kan hij mee in een vrachtwagen. En dan wordt het spannend. (+)

null Beeld afp
Beeld afp

Noodmaatregelen

De 'jungle' is uitgegroeid tot een dorp van tenten en geïmproviseerde hutjes, met zijn eigen kerken, winkels, een bibliotheek, een theater en zelfs een disco. Frankrijk zit al jaren met Calais in zijn maag. De migranten vragen doorgaans geen politiek asiel in Frankrijk aan, waardoor zij niet terecht kunnen in de Franse asielopvang - die overigens ook te weinig plaatsen heeft. Frankrijk is beducht om voorzieningen te creëren die een aanzuigende werking kunnen hebben. Anderzijds wil het de migranten ook niet aan hun lot overlaten.

Daarom heeft de Franse staat noodmaatregelen getroffen, vooral bedoeld voor vrouwen, kinderen en andere kwetsbare migranten. Er is een opvangcentrum geopend dat straks plaats biedt aan 400 mensen. Daarnaast wordt gewerkt aan een centrum voor 1500 mensen. De staat verschaft tweeduizend maaltijden per dag en biedt medische zorg aan.

Ook in politiek opzicht bevindt de socialistische regering zich in een netelige positie. Enerzijds is er de voortdurende druk van het Front National, anderzijds vraagt de linkse achterban humanitaire maatregelen. In oktober ondertekenden 800 prominente Fransen een petitie waarin ze 'een groot plan' eisten om de 'onwaardigheid' van Calais op te heffen. Tot de ondertekenaars behoorden Eric Cantona (ex-voetballer), Omar Sy en Jeanne Moreau (acteurs), Christine Angot (schrijfster), Bertrand Tavernier en de broers Dardenne (cineasten), Benjamin Biolay (zanger) en Thomas Piketty (econoom).

Lees ook: Naar de mis in de kerk van zeil en sloophout

Lees ook: Voormalig baas Bonduelle: sluiten grenzen leidt tot economische schade

Nu het tentenkamp van de migranten in Calais permanent lijkt te zijn (+), verrijzen er - hoe bar de omstandigheden ook zijn - winkels, leslokaaltjes en gebedshuizen.

'Grenzen sluiten leidt tot economische schade'. Lees hier het nieuwsbericht.

null Beeld reuters
Beeld reuters
Meer over