NIEUWSHAGA-LYCEUM

Rechter: Atasoy moet per direct plaatsmaken bij Haga Lyceum

Directeur Soner Atasoy moet opstappen bij het Amsterdamse Cornelius Haga Lyceum. Dat heeft de kortgedingrechter woensdag besloten. Atasoy wordt geacht binnen 48 uur alle sleutels, bankpasjes en andere bescheiden van de school in televeren.

Het Cornelius Haga Lyceum in Amsterdam-West.Beeld ANP

Daarmee blaast de omstreden schoolleider alsnog de aftocht. Vorig jaar eiste minister Arie Slob (Onderwijs) dat het gehele bestuur van het Haga Lyceum zou opstappen vanwege contacten met extremistische figuren en financieel wanbeheer. Bij de rechtbank van Amsterdam hield de aanwijzing van de minister echter geen stand.

De afgelopen weken bleek dat de weerstand niet alleen van buiten komt. De drie leden van het schoolbestuur, onder wie Atasoy, wisten elkaar op vergaderingen die al dan niet volgens de regels verliepen stuk voor stuk te schorsen of te ontslaan. 

Door dat conflict, zo oordeelde de kortgedingrechter woensdag, is de school ‘onbestuurbaar’ geworden en dat zorgt voor ‘grote onrust’ onder de ouders. ‘Dit kan zo niet langer en dus zal een van deze beide partijen, in ieder geval tijdelijk, moeten terugtreden als bestuurder’, aldus de rechter. 

Hij wees vervolgens naar Atasoy en secretaris Sadrettin Karadag, die samen het kort geding hadden aangespannen. Zij moeten voorlopig plaatsmaken, terwijl bestuursvoorzitter Mohammed Laamimach van de rechter op zijn post mag  blijven. Atasoy en Karadag kunnen de schorsingen en ontslagen nog aanvechten. Of ze dat gaan doen, is onduidelijk.

Overwinning

Laamimach noemt de uitspraak van de rechter ‘een overwinning voor de leerlingen en het personeel’ van het Cornelius Haga Lyceum. ‘Ik hoop dat hiermee nieuwe tijden aanbreken.’  

Atasoy is woest. Volgens de directeur-bestuurder gaat de kortgedingrechter in zijn uitspraak veel te makkelijk voorbij aan de statuten en de wetgeving. Zo meent Atasoy dat Laamimach bij het uitroepen van vergaderingen en het uitspreken van schorsingen niet de juiste procedures heeft gevolgd. ‘Dit is het einde van de rechtstaat. Ik heb er geen vertrouwen meer in.’

Ook vindt Atasoy het ontluisterend dat de rechter stelt dat er onrust op de school heerst. Een door Laamimach ingebrachte brief zou daarvan het bewijs zijn. ‘Een brief van verontruste moeders! Is dat genoeg voor een rechter om twee bestuursleden aan de kant te zetten? Het gaat om drie of vier ouders en een paar docenten.’

Drijvende kracht

Welke gevolgen het vertrek van Atasoy heeft voor het Haga Lyceum moet nog blijken. Atasoy was de drijvende kracht achter de school, het boegbeeld in de media. Hij werkte dag en nacht voor de school en ging voorop in de juridische strijd tegen de overheid. Hij laat zonder meer een gat achter.

Laamimach voorziet geen problemen. Hij zei al tijdens de zitting dat er achter de schermen een interim-directeur klaarstaat die de taken van Atasoy kan overnemen. Hij hoopt daarover op zeer korte termijn met de medezeggenschapsraad in gesprek te gaan. Het onderwijs gaat ondertussen gewoon door.

Atasoy denkt dat deze uitspraak ‘de ondergang van de school’ gaat betekenen. ‘Hoe gaat zo'n interimmer dat overnemen? Er moeten nog allemaal docenten aangenomen worden. Ik moet nog 46 contracten tekenen.’

Brandbrief

Het conflict tussen de bestuursleden laaide de afgelopen maand op. Eind mei besloot Laamimach Atasoy te schorsen vanwege diens autoritaire leiderschapsstijl. Docenten zouden zich geïntimideerd voelen, de ouderraad was na een conflict met hem opgestapt. En dan waren er nog signalen dat Atasoy de Onderwijsinspectie vorig jaar heimelijk zou hebben afgeluisterd. De inspectie heeft daar inmiddels aangifte van gedaan.

Kort daarna ontsloeg Laamimach ook Karadag en vervolgens de reeds geschorste Atasoy. Tijdens eigen vergaderingen schorsten en ontsloegen Atasoy en Karadag op hun beurt Laamimach weer, waarmee de chaos compleet was. 

Dat laatste rekent de kortgedingrechter Atasoy en Karadag ook aan. Hij stelt dat de twee hun schorsing en ontslag ‘aan hun laars gelapt hebben’ om vervolgens de bestuursvoorzitter te schorsen. ‘De huidige impasse en daarmee de onbestuurbaarheid van de school, zijn dan ook grotendeels aan hen te wijten.’

DE HAGA-SAGA: DIT GING ERAAN VOORAF

Voor wie het overzicht kwijt is, zetten we de belangrijkste gebeurtenissen uit de roerige geschiedenis van de omstreden islamitische school op een rij.

Minister Arie Slob (Onderwijs) verzocht het bestuur van het Haga Lyceum in de zomer van 2019 op te stappen. ‘Deze bestuurders moeten echt uit de school verdwijnen’, zei hij in een interview met de Volkskrant. Directeur-bestuurder Soner Atasoy reageerde furieus: ‘We worden genaaid in het kwadraat.’

Aanleiding voor de ophef was een zeer negatief rapport dat de Onderwijsinspectie opstelde over de school. Bewijzen voor salafistisch onderwijs zijn niet gevonden, maar op het gebied van bestuur en financiën is er scherpe kritiek. De school probeerde – tevergeefs – de publicatie van het rapport te voorkomen.

De veiligheidsdienst AIVD heeft onrechtmatig en onzorgvuldig gehandeld bij het uitbrengen van twee ambtsberichten over het Cornelius Haga Lyceum, bleek uit onderzoek van toezichthouder CTIVD. Zo zijn de beweringen over banden van de schoolleiding met terroristen ‘onvoldoende onderbouwd’.

De Volkskrant kwam tijdens meer dan tien bezoeken en tientallen gesprekken met de schoolleiding, docenten, medewerkers, ouders, vrijwilligers en externen geen bewijzen tegen van salafistische invloeden of antidemocratisch onderwijs. Lees de longread of luister naar de podcast waarin verslaggevers Tjerk Gualthérie van Weezel en Rik Kuiper hun verhaal doen.

Meer over