Rechter Arkansas blokkeert controversiële executie gevangenen

De Amerikaanse staat Arkansas had voor het einde van de maand acht gevangenen willen executeren, maar de rechter heeft daar een stokje voor gestoken. De staat is aangeklaagd door zowel twee farmaceuten die niet willen dat hun middelen worden gebruikt om mensen ter dood te brengen, als door de gevangenen zelf.

De gevangenen die de staat Arkansas voor het einde van de maand wil executeren. Beeld ap
De gevangenen die de staat Arkansas voor het einde van de maand wil executeren.Beeld ap

De rechter verbiedt de staat om het middel vecuronium bromide te gebruiken om maandag zes van de acht gevangenen te executeren. Volgens McKesson, het bedrijf dat het middel had geleverd, kocht de gevangenis het voor medische doeleinden. Later werd beloofd dat het middel zou worden teruggegeven aan de fabrikant, die zelfs de aankoopkosten terugstortte, maar dat is nooit gebeurd.

Vecuronium bromide is één van de drie dodelijke middelen die de staat had willen gebruiken om de acht gevangenen om het leven te brengen. In Arkansas is al sinds 2005 geen gevangene geëxecuteerd. De staat heeft haast, omdat dan van een voorraad midazolam de houdbaarheidsdatum verstrijkt. Dit middel wordt gebruikt om de gevangene buiten bewustzijn te brengen.

Naast McKesson stapten ook twee andere farmaceuten, Fresenius Kabi USA en West-Ward Pharmaceuticals, naar de rechter. Het gebruik van een overdosis medicijnen voor executies is omstreden: bedrijven willen er om principiële redenen niets mee te maken hebben, omdat ze bang zijn dat er tijdens de executie iets misgaat en zij aansprakelijk zullen worden gesteld. Of ze zijn onderdeel van een groter concern uit bijvoorbeeld Europa, waar terdoodveroordeling verboden is. De controverse heeft tot gevolg dat in staten waar dodelijke injecties worden toegediend, steeds vaker een tekort aan middelen ontstaat.

Eerder op vrijdag werden al twee van de acht executies geblokkeerd, dit maal door het hooggerechtshof in Arkansas. Op dinsdag, de dag nadat de andere executies plaats hadden moeten hebben, heeft de rechter een hoorzitting gepland.

Aanklacht

Deze farmaceuten stapten naar de rechter in een poging een stokje voor de executies te steken.

Meer over