Rechter: 'Alle rechters en juryleden staan achter vonnis Amanda Knox'

De rechter die de moordzaak tegen Amanda Knox en Raffaele Sollecito voorzat, heeft voor de eerste maal gesproken met de pers over de emoties die het vellen van het controversiële vonnis met zich meebracht. Knox en Sollecito werden in hoger beroep respectievelijk tot 28 en 25 jaar cel veroordeeld voor de moord op de Britse uitwisselingsstudente Meredith Kercher.

null Beeld reuters
Beeld reuters

Alessandro Nencini, de voorzitter van het Florentijnse hof van beroep, zei dat het wijzigen van de plannen door Knox op die bewuste avond in november 2007 geleid heeft tot een reeks gebeurtenissen die uiteindelijk uitmondden in de brutale moord op Meredith Kercher. De gedetailleerde motivering van het vonnis zal uiterlijk binnen drie maanden publiek gemaakt worden.

'Alles wat ik op dit moment kan zeggen, is dat ze om 20.15 uur die avond andere plannen hadden', aldus Nencini. 'Als Amanda Knox gewoon was gaan werken, zat ze nu niet in de problemen. De 58-jarige rechter, zelf vader, verklaarde hoe moeilijk het was om zo'n zware straf op te leggen aan jonge mensen. Maar hij is ervan overtuigd dat het juiste oordeel werd geveld door de jury. 'Beide rechters en alle juryleden staan er achter.'

Het feit dat Nencini zo snel na het vonnis met de pers praatte, werd bekritiseerd. Giulia Bongiorno en Luca Maori, de advocaten van Raffaele Sollecito, beschuldigden de rechter van onacceptabel gedrag door zijn visie openbaar te maken.

Alessandro Nencini las donderdag het verdict voor in Firenze. Beeld epa
Alessandro Nencini las donderdag het verdict voor in Firenze.Beeld epa
Amanda Knox deed haar verhaal op de Amerikaanse televisie. Beeld reuters
Amanda Knox deed haar verhaal op de Amerikaanse televisie.Beeld reuters
null Beeld ap
Beeld ap
Meer over