Rechten slachtoffers tsunami met voeten getreden

NEW YORK (ANP) - De overheden van India, Indonesië, Thailand, Sri Lanka en de Maldiven doen volstrekt onvoldoende ter bescherming van de rechten van de slachtoffers van de tsunami. Ze staan toe, of ze werken eraan mee, dat burgers onrechtmatig land wordt afgenomen

Daarnaast worden slachtoffers van de vloedgolven van eind december 2004 gediscrimeerd en staan vooral arme vrouwelijke slachtoffers bloot aan seksueel misbruik. Dat staat in een woensdag verschenen rapport van drie buitenlandse hulporganisaties in opdracht van de Verenigde Maties.

Volgens ActionAid International, People's Movement for Human Rights Education en Habitat International Coalition zijn voor het onderzoek 50.000 slachtoffers en functionarissen ondervraagd in de vijf landen.

Kwetsbaar

De organisaties stellen dat de meest kwetsbare groepen onvoldoende worden geholpen. Ze worden soms illegaal verdreven om ruimte te maken voor wederopbouwprojecten die voor anderen zijn bedoeld, ze worden onvoldoende beschermd in opvangkampen of volstrekt genegeerd. In dat laatste geval gaat het onder meer om mensen uit de laagste kasten in India.

De rapportage, die via de VN is verspreid, rept ook van commerciële belangen van overheden bij de wederopbouwprojecten, waarbij de noden van de plaatselijke bevolking niet serieus worden genomen.

Meer over