Nieuws

Rechtbank zet streep door omstreden tunnel bij Stonehenge

De omstreden tunnel met snelweg langs Stonehenge gaat niet door. Een Britse rechtbank heeft de toestemming voor het verkeersproject bij het prehistorische monument ‘onwettig en irrationeel’ verklaard.

Bezoekers bij Stonehenge tijdens de zonnewende in juni. Beeld AP
Bezoekers bij Stonehenge tijdens de zonnewende in juni.Beeld AP

Tegenstanders, waaronder ecologen, archeologen en paganisten die een spirituele band met Stonehenge hebben, hadden de zaak aangespannen uit angst dat het prehistorische monument onherstelbaar wordt aangetast door het project. Eerder dreigde Unesco de cirkel van megalieten uit de vroege steentijd in het zuidwesten van Engeland van de werelderfgoed te schrappen, uit bezorgdheid dat het monument te lijden zou hebben onder de twee miljard kostende tunnel.

Sinds de jaren tachtig wordt er al gepraat over de aanleg van een tunnel onder Stonehenge. Vorig jaar ging de regering definitief akkoord met de bouw van een 3,2 kilometer lange tunnel langs Stonehenge om de druk op andere wegen in het gebied te verlichten. Die toestemming is nu ingetrokken, omdat er fouten zijn gemaakt bij de besluitvorming. Zo is er niet genoeg onderzoek gedaan naar de gevolgen van het project voor de historische locatie. Ook is verzuimd alternatieven te bestuderen, wat wettelijk wel verplicht is.

Het ministerie van transport zegt in een reactie in de Britse krant The Guardian dat het zich beraadt op vervolgstappen, nu de rechter een stokje voor de tunnel heeft gestoken.

Meer over