Rechtbank wordt hotel en medisch centrum

UTRECHT Het Utrechtse college van B & W wil het voormalige rechtbankgebouw aan de Hamburgerstraat verkopen aan de Amsterdamse projectontwikkelaar Vomandi....

Dit zeggen goed ingelichte bronnen op het Utrechtse stadhuis. Het college heeft vorige week alle raadsfracties in het geheim ingelicht over zijn voorkeur voor Vomandi. De raad heeft uiteindelijk het laatste woord, en zal zich volgende maand uitspreken.

Er hadden zich vijftien kandidaten gemeld met belangstelling voor het complex. Het college heeft de plannen niet alleen beoordeeld op de geboden prijs, maar ook op de nieuwe bestemming, en hoe die zich verhoudt tot de rest van de binnenstad.

Vomandi staat bij de kamer van koophandel ingeschreven als een bedrijf dat monumenten 'verwerft, restaureert en instandhoudt.' Enig aandeelhouder is Pluis Participatie Groep, een internationaal opererende vastgoedbelegger.

Eigenaar J. Pluis zegt op het perceel op de Hamburgerstraat 28-30 vier stadswoningen te willen ontwikkelen en een 42 kamers tellend driesterrenhotel. 'Dan moet er wel worden bijgebouwd.'

Op de begane grond van het oude rechtbankgebouw zal het Utrechts archief ruimte gaan huren. De rest van het pand krijgt volgens Pluis een 'sociaal-maatschappelijke bestemming'. De projectontwikkelaar denkt hierbij aan een medisch centrum dat onderdak biedt aan een huisartsenpost, kraamzorg, thuiszorg, revalidatie en een fysiotherapeut.

Meer over