Rechtbank wil 'keukentapes' niet meer horen

De rechtbank heeft een verzoek van Willem Holleeder en zijn advocaat Jan-Hein Kuijpers om twee uur geluidsmateriaal van Willem Endstra te beluisteren dinsdag afgewezen...

ANP

Holleeder wilde aan de hand van het materiaal laten zien hoe onbetrouwbaar Endstra - de spil in de strafzaak tegen hem - eigenlijk was. Tv-rubriek NOVA zond maandagavond enkele fragmenten van de gesprekken uit. Het programma zou beschikken over meer dan vijftig uur geluidsmateriaal. Holleeder gaf dinsdag tijdens een pittige discussie over de ‘Keukentapes’ (de gesprekken werden in de keuken van Endstra's kantoor gevoerd en opgenomen) toe dat hij ervoor heeft gezorgd dat NOVA de beschikking kreeg over al deze gesprekken.

Officier van justitie Koos Plooij vond dat Holleeder de rechtbank dan niet kon afschepen met twee uur. De rechtbank was dat met hem eens. Het is niet vast te stellen of de selectie van twee uur representatief is, aldus voorzitter Rino Verpalen.

Holleeder had de rechtbank naar de tapes willen laten luisteren als onderdeel van zijn tegenaanval, die had moeten leiden tot de ontmaskering van zijn veronderstelde afpersingsslachtoffer Endstra. Hij was onder geen beding bereid al het geluidsmateriaal af te staan, omdat hij dan personen zou belasten die zichzelf niet al hadden belast.

Met het afgeven van de vijftig uur gesprekken aan NOVA heeft Holleeder zich evident in de voet geschoten. De kans dat de rechtbank naar zijn selectie van twee uur zou hebben geluisterd, zou aanzienlijk groter zijn geweest als hij dat niet had gedaan. De rechtbank luisterde vorige week immers al naar een andere door Holleeder gemaakte selectie van ongeveer een half uur.

Holleeder zei dinsdag dat hij ‘een beetje spijt had’ van zijn media-offensief en beloofde de rechtbank dat hij het niet nog eens zou doen. Officier van justitie Koos Plooij noemde de ‘maatschappelijk onrust’ en ‘bewuste ruis’ die Holleeder heeft gecreëerd met het op straat gooien van de tapes ‘buitengewoon ongewenst’.

Endstra zou veelvuldig opnames hebben gemaakt van gesprekken op zijn kantoor. Het tekent het lichtelijk paranoïde bestaan van de vastgoedman, die met één been in de onderwereld stond. Dinsdagmiddag hervatte de rechtbank het verhoor van ex-advocaat Bram Zeegers, een belangrijke getuige van het Openbaar Ministerie. Zeegers gold als vertrouweling van Endstra.

Meer over