Rechtbank spreekt Zeeuw vrij van drugshandel

De oud-commandant van de Surinaamse militaire politie Marcel Zeeuw is vrijdag door de Haagse rechtbank vrijgesproken van drugshandel. Volgens de rechters was er geen 'wettig en overtuigend bewijs' dat Zeeuw betrokken was bij de smokkel van 508 kilo cocaïne naar Nederland....

De vrijspraak is een gevoelige klap voor justitie.

Eerder seponeerde justitie de zaak tegen de hoge militair Etienne Boerenveen en werd er een schikking getroffen met Henk Goedschalk, de president van de Surinaamse centrale bank, die het financiële brein van het drugskartel zou zijn. Tot nu toe zijn alleen oud-legerleider Desi Bouterse en twee minder prominente CoPa-verdachten veroordeeld.

Zeeuw werd verdacht van betrokkenheid bij de smokkel in 1998 van 308 kilo cocaïne per schip naar Friesland. Ook zou hij achter een drugstransport van 200 kilo coke naar Rotterdam en Dronten zitten. Dat transport was ook in 1998. Verder werd hem deelname aan een criminele organisatie ten laste gelegd.

Volgens de rechtbank is zijn betrokkenheid niet aangetoond. De rechters oordeelden wel dat er in ruime mate bewijs was dat Zeeuw lid was van een criminele organisatie, maar dat het om een andere periode ging. Ook vond de rechtbank dat de betrouwbaarheid van anonieme getuigenverklaringen tegen Zeeuw niet kon worden vastgesteld.

Officier van justitie E. Harderwijk had aan het begin van de zitting nog acht jaar celstraf tegen Zeeuw geëist voor zijn aandeel in het Friese drugstransport. Harderwijk erkende dat het Openbaar Ministerie (OM) er niet in was geslaagd de twee andere ten laste gelegde delicten te bewijzen. In mei bleek al dat het bewijs van justitie in de zaak-Zeeuw mager was. Het OM kreeg toen nog een maand om het bewijs harder te maken. In juni erkende Harderwijk dat dat niet was gelukt.

Advocaat Moszkowicz heeft het OM de afgelopen maanden ervan beschuldigd Zeeuw alleen te hebben opgepakt om hem tot kroongetuige te maken in de strafzaak tegen Bouterse. Zeeuw deed echter een beroep op zijn zwijgrecht.

Zeeuw kondige in Suriname aan dat hij een schadeclaim gaat indienen. Zeeuw: 'Justitie heeft mij mentaal willen breken, zodat ik kroongetuige zou worden in de Bouterse-zaak.'

Meer over